Friday, January 25, 2013

Berfikir untuk kembali di sini...

Salam semua...
Maseh terlalu awal untuk berjanji...
Namun, semangat tetap ada..
InsyaAllah....

Friday, October 14, 2011

SAD PERSONS

fuh2...awal pagi tak taw nak wat ape...naseb ad fb, youtube ngan blog neh...
masa xda prob xingat lgsg nak bukak blog...hahaha...

Alhamdulillah...another 2 1/2 years ag mau complete...exam dah lulus tp agak merosot la...
masuk phase baru, jiwa sikit la baru tp gayanya memang la sgt berlainan.

if ditanya most of my batch...lunch kami adalah pada pukul 5.. setakat ni masih ok.. n now i'm in the psychiatric posting...

banyak yang nak cover, naseb la menarik...cuma takot sikit nak jumpak pt...stigma oh stigma...

anyway...nak share something la for korang sume...

kadang-kadang kita dengar ada orang bunuh diri..kan..
pesakit psy ni antara yg mempunyai tendency yg sangat tinggi untuk melakukannya..

antaranya diorg ni dalam kemurungan yang teruk, hilang support, dan kalau ditanya mengapa nak lakukannya? diorg mungkin akan beritahu yang mereka dengar suara memberi arahan... rasa tak berminat dah nak hidup dan bermacam-macam lagi..

satu kewajiban bagi setiap dr yang berhadapan dengan pt yang mempunyai risiko suicidal ni membuat suicidal reassessment.

SAD PERSONS
S= Sex (M>F)
Age= >60
D= Depress

P= Prev attempt
E= ethanol or substances abuse
R= Rational thinking loss
S= Suicide in family
O= organized and plan
N= no support
S= Sickness (chronic)


ok...haha
tq

Saturday, September 17, 2011

bergilir-gilir....owh tidakkkk!

salam

update sekijap...

hari ni bergilir-gilir dir@#*l...ooooohhh

otak ku laa...hehehe...

pathology>>>microbiology>>>parasitology

esok nak lepas coffee bean la...minum sambil berangan!

selamat malam semua!

10

salam

sedar tak sedar 10 hari je lagi nak exam...bergegar jantung ni...
so, bz la berevision itu dan ini..

aku exam dua hari jer...ada OSPE (practical) ngan OSCE (clinical)...
semuanya nnt aku kene jenguk 24 stations la...
nerbes ya amat...dah la kene rotation pertama...mudah-mudahan segalanya suksess!..

doakan aku ye semua!

Wednesday, September 14, 2011

24

Selamat Hari Lahir diriku...
24 tahun sudah meninggalkan rahim ibu yang tercinta..

terima kasih Allah atas nikmat yang tak terhingga...
tq so much mak n ayah...
dan sering kali hari ini jadi istimewa bersama kamu cinta setia..

seribu satu impian masih belum ku gapai..
masih bertanya dimana kejayaan yang aku sudah capai..
terima kasih kerana masih memberi aku ruang...

14 september 2011

Monday, September 12, 2011

sesi bedside satu eksperimen...waklu!

salam...

mood membaca tengah malam dan awal pagi buta...
nak reduce kan ereksi otak...buat la blog rotation...ehem2..
bace sini, robek sane...poke situ...ping sana....end up kat satu blog wartawan lah sgt! pitam..

serius la...mamat lu screw up mlm aku...
EMOSI la lu... hebat sgt la kata-kata mu...

dalam keadaan depress, memang manusia akan berkata ape sahaja...lebey2 if libatkan family sendiri. dalam entri ko memang ada yang bagus untuk diperbaiki bagi sistem hospital ni...tp dari segi lain plak...ko ni EGO, EMOSI!... ni la dia wartawan yg tulis jer lebey...

satu point yang aku amat tak tahan

katanya lah "Kenapa pihak hospital membawa pelajar perubatan ke katil pesakit TANPA keizinan waris malah turut menghalau suami untuk membenarkan siri belajar dilakukan? Adakah tujuan pesakit dimasukkan ke wad itu hanya untuk tujuan eksperimen?"....

aku medical students...rasa mual dah ngan statment cikai macam ni.. ok lah meh aku terangkan ape tugas kami sebagai pelajar perubatan...

kami tidak pernah melakukan apa-apa eksperimen terhadap pesakit. apa yang kami lakukan hanya bertanyakan soalan, berbincang dan melakukan sedikit pemeriksaan. Kami tidak pernah memulakan apa-apa sesi 'history taking' tanpa kebenaran pesakit.. dan sebarang ketidakselesaan yang terjadi sepanjang sesi 'bed side' akan meyebabkan sesi itu dihentikan serta merta.

yang menghairan kan, ramai dikalangan rakyat malaysia selalu menuduh pelajar perubatan ni penyemak dalam wad dan sebagainya.. itu lah perlunya mematuhi waktu melawat... sebagai orang luar dalam ilmu perubatan...banyak yang anda tak tahu...kadang2 prosedur percussion pon anda dah lihat sebagai sesuatu yang menyakitkan...sedangkan TIDAK...

percayala pada kami...kami tidak pernah nak menyusahkan sesiapa...kami mahukan ilmu, agar kami mampu membantu dimasa hadapan.. dan jangan lah emosi dalam berkata-kata...

p/s: kurang semangat dengan pemikiran negatif macam ni... since aku dan kawan clerk case febrile fits, now ngah membaca tentang meningitis yang boleh menyebabkan fits tersebut...down! ingat ko sorang je yang bagus bro...




Saturday, September 10, 2011

mengemis rindu

salam..

hari ni hari istimewa bagi aku... aku gembira!

since dari semalam dak2 ni bising ajak beraya ke situ dan ke mari...aku turut kan jua.
sedar tak sedar, diorang dah mula kata aku ni xreti nak berkawan.. semua benda pon xmau ikot..jadi aku turut kan juga.. mungkin bila aku dah tak de...maybe diorg taw aku ni mcm mane..

mula dengan rumah terbuka dekan... makanan sedap, pengisian pon bagus... enjoyed all food yg ado.. paling aku suka satay... tapi aku makan pon xdelah nak beriya sgt...almaklumlah...badan ni senang naik...settled

pastu g plak umah kawan di changkat jering! ummi masak spaghetti...sedap..aku suka...alhamdulillah.. tapi terkesan sikit hati ni... adik2 semua, bergurau berpada-pada... jgn terlalu over dan jangan terlalu plastik...kelak diri sendiri menanggung nanti.

then pas solat, aku gerak berasingan ngan kumpulan yg lain. aku g berjalan sekitar kuala kangsar... hari ni aku nyaris terlibat dalam kemalangan...dua kali...namun Alhamdulillah...selamat gak, Allah masih syg...

then otw balik, tersesat plak...adus...jauh jadinya perjalanan...dah tgh2 perjalanan baru terasa rugi tak guna GPS yg ada...aduss..


tp sepanjang perjalanan... aku teringat hati ku...
aku cuba cari peluang nak ada masa dengan nya...
mungkin masa tak sesuai, atau ruang tiada...aku faham...
selayaknya aku faham sebab dah sejauh ini perjalanan aku bersama...
mungkin satu hari nnti, aku juga tiada masa untuk melayan...seharusnya aku lebih faham...
aku rindu