Thursday, February 26, 2009

K.E.P.U.L.A.N.G.A.N



AL-FATIHAH
~semoga dirimu diletakkan di tempat orang yang soleh~
~Amin~


~kimi balik ke kampung petang ni.
~ tok meninggal 3.15 pm td.
~ sedekahkan Fatihah padanya.


dunia harapan Ku

Dunia harapan Ku
  1. bahagia sentiasa
  2. tiada kesepian
  3. merasakan diriku dihargai sentiasa
  4. tiada dusta berlaku

namun
  1. aku manusia
  2. tinggi harapannya
  3. selagi mana boleh aku berharap
  4. selagi itu akan ku terus berharap

taktala,
  1. hadir luka kekecewaan dihati
  2. aku masih juga menaruh HARAPAN....


~~hargailah kasih sayang yang ada~~
pagi ni ada exam animal behaviour: sangat2 menanti ucapan gudluck dari seseorang!

Sunday, February 22, 2009

doa dari seorang cucu!

Salam,

bul sedang menunggu kakak bul dari Shah Alam datang menjemput bul kat UKM neh!

Hanya doa dari seorang cucu memohon pada Ilahi.. Permudahkan urusan Datuk ku! Ampun ni lah dosa-dosanya... Sebagai seorang hamba aku redha akan ketentuanNya!

Datuk bul sedang sakit sekarang.... walaupun tidak rapat, namun dia lah Insan yang membawa Ayah bul ke dunia... sama-sama lah doakan agar kesihatannya kembali semula....


12.38 A.M~ AhAD
bertolak ke Kg Terap, Senaling, Kuala Pilah

Friday, February 20, 2009

Selamat Ulang Tahun Adikku!

salam,

Hari ni hari Ulang Tahun ke- 18 adikku! Ika

mungkin ika tak taw pon yang abang dier ada blog n wishkan hari jadi kat blognyer.

anyway! walau abang tegur agak keras, marah sebab macam, diam tak bercakap: namun
kasih sayang
kat adik and keluarga tak pernah berganjak setapak pon kebelakang!

Abang Doakan Adik sentiasa Berjaya dan Dimurahkan Rezeki! Mungkin hadiah terbaik untuk adik adalah keputusan SPM mu yang bakal diumumkan tak lama lagi!..

Facts about my sister, Ika:
  1. my youngest siblings, cute, perasaan rossa!
  2. Really helpful at home, especially cuci mencuci!
  3. Perangai gila-gila dier buat bul tak tahan dan mengundang gelak melampau kat rumah!
  4. Bakal join PLKN tak lama ag!
  5. hmm...dier adik bul la!


Tuesday, February 17, 2009

tesis~ part 1

salam,

teramat la (sibuk+takot+penat+pening+runsing+jiwa kaco+taktenang). Ingatkan bila dah tahun akhir leh la dok goyang kaki dan sewaktu ngan nyer.

Kepada junior yang berfikiran begini, aku nasihatkan korang JANGAN BERANGAN la MABUK.

Buk sekarang tengah berjuang nak siapkan kajian racun serangga ni.

Tajuk tesis Bul:

Kesan Ekstrak Herba Terpilih Terhadap Mortiliti dan Kelakuan Pluttella xylostella.

Sekarang ni dah masuk sebulan siapkan ekstrak herba melalui teknik Soxhlet dan Rotovapour!
Kedua-dua alatan neh memang menakutkan sebab melibatkan aktiviti pemanasan pelarut METHANOL yang mudah terbakar. Thanks kat Prof Dr Wan Yaacob dr Pusat Kimia.. Terhutang budi sangat!

3 Minggu yang lepas!

Mengeringkan herba-herba!


~1kg Cengkih (RM 26), 1kg Kunyit (RM 6), 2kg Halia (RM6) dan 2kg Serai Wangi (RM10)~

3 minggu bilik bul bau kedai rempah!

Pastu kene kisar plak pakai Pengisar Mekanikal.
Meletop bagai macam kendalikan bom plaks

~alih2, bul pakai dry blender kak master~

Seminggu neh start last week, dah mula wat extraction gunakan Soxhlet. Takot sangat sebab ada kemungkinan boleh meletops!

~cengkih diekstrak~

Hari ni belajar pasal menggunakan rotovapour. Alat neh akan asingkan methanol dari bahan yang diekstrak. Susah nak kawal vacumnya dan senang membuak! Cuak sangat!




~ni la bekas nak simpan ekstrak nanti~

Walaupun bukan dalam major kimia tapi bul kena gak lalui benda ni. Yang penting pengalaman dan minat!.

Kenapa bul pilih tajuk tesis neh.. Tggukan part 2 n3 tesis neh. bila bul dah masuk lab bunuh membunuh nanti yer..

ape pon: paper marketing antara senang dengan susah

thanx kat sahabat tersayang!. sebab fahami dan sanggup bersama harungi kehidupan ini.



Monday, February 16, 2009

Diari bULBul



MID SEMESTER ExAMINATION

17 FEB : MARKETING PRINCIPLES
20 FEB : CONSERVATION AND MANAGEMENT OF GENETICS RESOURCES
26 FEB : ANIMAL BEHAVIOUR

Friday, February 13, 2009

tinggal 3 bulan bersama!

salam,

~inilah classmate bul yang sentiasa tunduk dan patuh pada arahan bul~
~semuanya ada 25 orang tetapi ada 9 gurlz chinese ada kelas korean n mcm2 lagi~


~ni plaks masa baru pas exam pendekatan molekul~
~susah gler exam neh~
~dapat kamera trus kene sawan~


~ni plaks dalam lab invertebrate biology~
~sungguh pon selalu tido dalam kuliah~
~manage to get A (4.00) k!!~


~ni plak lab physiology~
~kene teguk air suling 1 liter x silap dlm masa 15 minit~
~mau tak ke tandas melambak yang nak kene tadah~
~kursus neh bul dapat B+(3.33) je~


~selesai lawatan ke Makmal HistoPatoogi PPUKM (HUKM)~
~subjek histologi amat mencabar~
~problem based learning: ayaks~
~manage to get A-~


~lab cardio: physiology~
~menarik but susah nak paham~


~ni gambar ngan Gan~
~banyak la makmal yang membunuh~
~subjek biologi perkembangan pon banyak bunuh2~
~belajar la weyh~
~B+ aje~


~ni field work ekologi terestrial~
~tak suka ekologi~
~B+ gak~

~ni plaks fieldwork entomologi~

~B+ jugak~


tu je la lu...banyak sebenarnya, tapi susah nak korek gambar2 neh... lagi satu: blog nie dah kene ambush ngan kakak bul! KAK TI (sibuk aje)










Wednesday, February 11, 2009

kesibukan HaRi bULBul


salam,

penatnya: tak sihat dan tak dak mood.. tp bersyukur bul masih dapat meneruskan perjalanan hidup neh. Semalam bul muntah-muntah. sendrik cari pasal skip brekpas n lunch. Yup!! I'm on Diet. Banyak reasons nya. Tp hal neh disebabkan beberapa masalah yang membuatkan bul lupa nak makan.. tak pela.. bul uruskan hal tuh!

kritikal: eksperimen tesis masih belum bermula!! Due date akhir bulan empat, kalau tak silap la. Thanks kat super women kakak-kakak master yang AKU hargai sangat2. Kak Ina n Fizah. Petang neh masok lab nak kisar herbs guna mechanical grinder! xsabar=P

Seronok: dah dua kali kelas renang bul ikot. Petang neh lagi sekali. Alhamdulillah, dah bley la skit2. Memang minat sangat nak berenang. Kalaw berenang leh lupa sumer benda. Lupa makan, lupa masalah, lupa mandi...huhu ayaks...thanx my frens: Keri, Fir and Zur...korang banyak ajaq aku!!

Kesungguhan: Tinggal beberapa bulan nak hantar borang masok kolej UniKL- RCMP. Cita-cita ku di sana! tak lebey bul katakan..hati bul dah berada nak belajar di sana. Dah mula baca buku-buku berkaitan dan semak kembali subjek-subjek lepas. Cuma tak leh nak all out sebab kehidupan pelajar tahun akhir amat la melekakan.. teringin sangat nak ada kenalan dr kolej neh! Nak berkenalan dengan semua yang berhati waja menimba ilmu melengkapkan diri berkhidmat demi manusia atas nama kemanusiaan!!

dah la...malas nak merepek2.. petang neh bul ada lab ngan latihan swimming... AMin

wasalam

~~aim the goal!!~~

Monday, February 9, 2009

Kuota Tag telah penuh bulan ini.

salam, bukak blog my senior kat UKM. Kak nahwal yang chanteq lagi cute tuh

~~klik and follow blog dier taw~~

memang kwajipan dah nak baca blog selepas mandi, terbaca updatenya.. rasanya haqimi tuh bul la. Kalaw bukan bul, tak kisah la... nak main gak... lalalala. Secara rasminya, kuota tag dah penuh...amin!!

*****************************************************
Cara-caranya:

1.Put your iTunes, Windows Media Player, etc. on shuffle. Bul xpakai playlist. Guna semua lagu yang ada yer.

2. For each question, press the next button to get your answer.
3. YOU MUST WRITE THAT SONG NAME DOWN NO MATTER HOW SILLY IT SOUnDS.
4. Tag 10 friends.
5. Everyone tagged has to do the same thing.
6. Have Fun!

*******************************************************************
IF SOMEONE SAYS ‘ARE YOU OKAY’ YOU SAY?
Love me for a reason- Boyzone.

(huh, ader la tuh!!)

HOW WOULD YOU DESCRIBE YOURSELF?
Hero - Kak Mariah Carey

(Baca blik n3 neh: http://alhaqimi.blogspot.com/2008/11/redha-dan-tawakal-je-la.html)

WHAT DO YOU LIKE IN A GUY/GIRL?

Istimewa - Indigo (yeah, sumer insan adalah istimewa!!)

HOW DO YOU FEEL TODAY?
Pakai kanta cinta - elyana (feveret taw kat elana tuh! huh, aku dilamun cinta)

WHAT IS YOUR LIFE’S PURPOSE?
yang lebih kau cinta - Fauziah latiff (huh, aku pilih family and my love!!)

WHAT’S YOUR MOTTO?
Dia kekasih Allah - Hijjaz (SubhanaALLAH...amin)

WHAT DO YOUR FRIENDS THINK OF YOU?
i'll never smile again - Michael Buble (oyen jahat...hati ini telah dilukai :P)

WHAT DO YOUR PARENTS THINK OF YOU?
Going Under Evanescence.(tak lorr, my ma n ayah sayang bangat kat cek!!)

WHAT DO YOU THINK ABOUT VERY OFTEN?
Seperti dulu - exist (yesh, aku rindukan hidupku yang dahulu walaupun kehidupan itu baru sahaja berakhir semalam)

WHAT IS 2 + 2?
LOVE - Ashlee simpson ( betol aper!!)

WHAT DO YOU THINK OF YOUR BEST FRIEND?
Tears in heaven - Kenny G ( aku rindu kat my best fren: DR AnAS)

WHAT IS YOUR LIFE STORY?
My Confession - Afghan (kat orang tertentu jah)

WHAT DO YOU WANT TO BE WHEN YOU GROW UP?
Born to make you happy - Britney Spears (yup, hidupku untuk menceriakan kamo..kamoo..dan sayangku!)

WHAT DO YOU THINK WHEN YOU SEE THE PERSON YOU LIKE?

Everybody- BSB (hobi la selalu pandang orang, dan bg kritikan)

WHAT WILL YOU DANCE TO AT YOUR WEDDING?
memburu impian - kristal (layan!!)

WHAT WILL THEY PLAY AT YOUR FUNERAL?
Sutera kasih - Inteam (kene jer pulaks kan...aduyai!!)

WHAT IS YOUR HOBBY/INTEREST?
I felt love with the DJ - CheNelle feat Cham ( xda mood tol nak jatuh cinta lagu neh)

WHAT IS YOUR BIGGEST FEAR?

Ku Mohon - Sheila Majid (Feveret lagu neh coz aku suka la kan.. yups, aku kurang suka merayu tapi kalaw terpaksa...redha dan hanya pada orang tertentu. Sumpah tak wat kat polis or mak guard!!)

IS YOUR BIGGEST SECRET?

Kepulangan yang dinanti - aman shah (yups, aku dah lama tak balik senawang, lagu raya pon aku main kan gak..ayooo)

WHAT DO YOU WANT RIGHT NOW?
Cure for the itch - Linkin park (hmm.. no komen)

WHAT DO YOU THINK OF YOUR FRIENDS?
call me irresponsible - michael buble (kejam korang!!)

WHAT WILL YOU POST THIS AS?
Jari-jariku sakit semua - Saloma (ha, jangan tak taw, aku suka lagu2 old skool nyanyian P Ramlee, Saloma, Sanisah huri...lalala)

Hahaha...seronok gak walaupun merepek... tapi bul memang tengah tensi!! assignment, report n mid sem.. membuatkan aku ingin ke kolam dan berjogging!!

aku nak tag kawan-kawan blogger baru aku:


http://trionic88.blogspot.com/

http://rihannaidzmi.blogspot.com/

http://susannah-jadidiriku.blogspot.com/

http://princeismail.blogspot.com/


http://sseeccrreett.blogspot.com/


http://kemashady.wordpress.com/


http://nukerude.blogspot.com/

http://abang-ikan.blogspot.com/


http://ashabulz.blogspot.com/



Friday, February 6, 2009

bULBul bercerita~~

salam:,

bULBul tengah keboringan amat sangat, baca buku animal behaviour and human anatomy ja(bersedia awal). tapi bul nak bercerita leh? Tapi neh cerita lama, ada suka dukanya...

bersedia, this is my confession: waa!

LATIHAN ILMIAH ku selama 2 bulan bersama IOI KLUANG (1 minggu) dan Jabatan Veterinar Negeri Sembilan (6 minggu).

Prasyarat kursus:

~~harusla matang n kuat semangat~~
~~bijak dan elakkan majikan menindas~~

ke kluang (i hate this town so much!!) sowiii!!

~~mohon nak ke IOI Sabah:mujur tak dapat~~


~~my best buddy: at UKM, syg Gan--jgn marah geng lembu lauT~~

IOI Kluang ada pengeluar utama biji benih spesies Tenera( i will explain about this in next n3). Dikatakan penghasilan biji benih berkualiti ini adalah sebanyak 300K dan mencecah nilai berjuta untuk satu tahun!! Sebiji benih berharga lingkungan RM1.60-RM1.80.

~~kepala sawit@kelapa sawit~~


~~indah bumi disana; tapi aku tak njoi~~
~~ada ulaq senduq la~~
~~geliman tengok ulaq even dalam tv or buku~~




~~bising lorr kat sini~~

~~ni la dier: 100% tenera breed yang menjadikan pemiliknya kaya raya~~

~~tengok pon sudah tawu~~


~~besh kat sini; kat sini jela' i mean dalam gambar je~~

tapi kat sini, bul bukan di suruh kerja kat bahagian production tapi kena jalankan satu inventori mengenai hutan sekunder bukit batu yang belum lagi diterokai: sangat tak suka; benci IOI!!

~~sangat curam~~


~~curam woo~


~~seminggu je aku kat sini~~
~~siap bagi notis 24 Jam~~
~~huh, peduli apa; kepada majikan, jgn cuba gunakan student praktikal untuk kajian korang~~
~~kena yg redha senang la, kalo bul: mati laaa~~

seterusnya, aku memohon praktikal di Jabatan Veterinar. Alhamdulillah, semuanya selamat walaupun terasa ada yang tak senang aku kat JPV neh. Ada aku peduli, layan manusia elok-elok la. Malas nak komen. Tapi satu je la, orang melayu perlu sedar hakikat ikatan kita sebagai melayu. Jangan berlagak walaupun dah dapat title Pegawai or Penolong Pegawai!! ko ingat ko deal ngan anjing ka?? tepuk dada tanya kerja anda. Orang luar menilai!!
Tapi, syukur jah: sekurang-kurangnya aku tak kandas subjek neh.

kembali ke mood ceria bul! seronok dapat keje bawah Sir Rajen! Pembantu Vaterinar yang amat berpengalaman. Handsome guy! Romantic! and have a lot of tips...lalalala. siap ajar bul mcm mana nak jadi romeo!

Tugas bul kat sini, most of the time: kat klinik Haiwan. So layan gambar!


~~suntikan intramaskular~~


~TANGKAP KURA2~


~~STESEN mengumpul SUSU~~



~~anal prolapse~~
~~bul try masukkan balik rectum kucing neh~~
~~animal abuse neh~~

~~maggot case: nak mati bau daging busuk berulat~~


~~my buddy at JPVNS n UKM~~

dah la, penat bercerita... apa pon ni kisah lama. Lalala..

wasalam


Thursday, February 5, 2009

Kuiz Etologi

salam..

penat sungguh pulang dari lawatan semalam. Kesimpulannya, biasa je la..bertambah la sedikit ilmu. Mungkin sehari dua lagi baru la akan upload n3 tue.

sesampai je semalam, terus membeli makanan: bul bungkus bersama geng then terus hantar diorg pulang kat ceruk ukm tuh. Perjalanan pulang, tersekat la pulak dalam jam yang tak sepatutnya terjadi kat UKM neh. malas nak komen sebab jiwa tgh kepenatan tyme tuh.

Dalam 10 ke 20 minit sampai la ke bilik.. baring2 jap..mandi...baring balik...lapa- makan...yeay!

kepala bengang jer: penat kot tp teruskan membaca sebab hari neh kul 11.00pagi ada
KUIZ.......
aduyai...poning sudah; mandi awal hari neh...so peluang nak tidow lebey masa ditamatkan serta merta...k la...nak baca sikit ag permasalahan kelakuan haiwan neh...amin!

Tuesday, February 3, 2009

visitation!!!

salam...

kemalasan nak upload n3 mula menyerang.

Esok bul akan bz ngan lawatan sambil belajar ke beberapa Pusat Sel Germa bagi subjek Pemuliharaan dan Pengurusan Sumber Genetik.

bertolak pukul 7.30 pagi dr UKM dan aktiviti akan selesai lebih kurang pukul 5 petang mengikut waktu Malaysia.



~tentatif~

enjoy je la lawatan neh... now tgh prepare barang nak g esok n nak tido... sebab tak mau tertinggal bas.. daa

wasalam!

~~sesuwai ka gni~~

hahaks