Friday, February 6, 2009

bULBul bercerita~~

salam:,

bULBul tengah keboringan amat sangat, baca buku animal behaviour and human anatomy ja(bersedia awal). tapi bul nak bercerita leh? Tapi neh cerita lama, ada suka dukanya...

bersedia, this is my confession: waa!

LATIHAN ILMIAH ku selama 2 bulan bersama IOI KLUANG (1 minggu) dan Jabatan Veterinar Negeri Sembilan (6 minggu).

Prasyarat kursus:

~~harusla matang n kuat semangat~~
~~bijak dan elakkan majikan menindas~~

ke kluang (i hate this town so much!!) sowiii!!

~~mohon nak ke IOI Sabah:mujur tak dapat~~


~~my best buddy: at UKM, syg Gan--jgn marah geng lembu lauT~~

IOI Kluang ada pengeluar utama biji benih spesies Tenera( i will explain about this in next n3). Dikatakan penghasilan biji benih berkualiti ini adalah sebanyak 300K dan mencecah nilai berjuta untuk satu tahun!! Sebiji benih berharga lingkungan RM1.60-RM1.80.

~~kepala sawit@kelapa sawit~~


~~indah bumi disana; tapi aku tak njoi~~
~~ada ulaq senduq la~~
~~geliman tengok ulaq even dalam tv or buku~~




~~bising lorr kat sini~~

~~ni la dier: 100% tenera breed yang menjadikan pemiliknya kaya raya~~

~~tengok pon sudah tawu~~


~~besh kat sini; kat sini jela' i mean dalam gambar je~~

tapi kat sini, bul bukan di suruh kerja kat bahagian production tapi kena jalankan satu inventori mengenai hutan sekunder bukit batu yang belum lagi diterokai: sangat tak suka; benci IOI!!

~~sangat curam~~


~~curam woo~


~~seminggu je aku kat sini~~
~~siap bagi notis 24 Jam~~
~~huh, peduli apa; kepada majikan, jgn cuba gunakan student praktikal untuk kajian korang~~
~~kena yg redha senang la, kalo bul: mati laaa~~

seterusnya, aku memohon praktikal di Jabatan Veterinar. Alhamdulillah, semuanya selamat walaupun terasa ada yang tak senang aku kat JPV neh. Ada aku peduli, layan manusia elok-elok la. Malas nak komen. Tapi satu je la, orang melayu perlu sedar hakikat ikatan kita sebagai melayu. Jangan berlagak walaupun dah dapat title Pegawai or Penolong Pegawai!! ko ingat ko deal ngan anjing ka?? tepuk dada tanya kerja anda. Orang luar menilai!!
Tapi, syukur jah: sekurang-kurangnya aku tak kandas subjek neh.

kembali ke mood ceria bul! seronok dapat keje bawah Sir Rajen! Pembantu Vaterinar yang amat berpengalaman. Handsome guy! Romantic! and have a lot of tips...lalalala. siap ajar bul mcm mana nak jadi romeo!

Tugas bul kat sini, most of the time: kat klinik Haiwan. So layan gambar!


~~suntikan intramaskular~~


~TANGKAP KURA2~


~~STESEN mengumpul SUSU~~



~~anal prolapse~~
~~bul try masukkan balik rectum kucing neh~~
~~animal abuse neh~~

~~maggot case: nak mati bau daging busuk berulat~~


~~my buddy at JPVNS n UKM~~

dah la, penat bercerita... apa pon ni kisah lama. Lalala..

wasalam


9 comments:

tun Nuwa said...

Tahniah anda tercalon sebagai Penerima Anugerah Pencari Pasal Popular.

nadya said...

bestnye! ;)

Olive said...

mcm2 ek yg ko blajar...
sgt best pegi byk tempat
huhu...

ab geldofg said...

bngun2 pagi tdi....salah seekor kucing aku mati :(


cntik my buddy ko hehehehe

lea said...

bul masukkan apa kat rectum kucing tue? drug?
huhu

chimera said...

bul pegang kura-kura ke tu? ingatkan buah kelapa....

kemashady said...

praktikal kat byk tempat mmg best.kema pn nak praktikal bln 4 nie.

alhaqimi said...

tun N:
wah, dah 2 tahun berturut-turut bul dapat AP3 (Anugerah Pencari Pasal Popular). Tahun neh tercalon lagi.. kene giatkan usaha neh...

Nadya:
Takder la besh maner, tp bila dapat tegakkan hak kita kat company tuh.. pecah seluar tahan bangga! Nadya praktikal kat ner??

Olive:
hmm, best memang best, tp penat la..


ab geldofg:
Make sure semua kucing abg geldofg mendapat vaksinasi dan rawatan yang sempurna. Bagi makanan dan perlindungan sahaja tak cukup untuk dikatakan berperikemanusia (ayat biasa kat klinik)..haha

lea:
Masukkan balik rectum dier. Kucing neh terkena cirit-birit berpanjangan. tp tak berjaya, lastly, owner dier bawak g klinik private.

Chimera:
tuh kura2 la.. saje kaco2 kura 2

kema:
besh la nak praktikal, tp ada kejutan sikit awal2 nanti. Kalau jenis tak leh jauh dr umah. Pilihla tempat praktikal yg hampir.

aShaBuLz said...

hahahaha....comel kura-kura tu. bak meh aku nak bela!!! nanti boleh wat airbrush kat cengkerang dia. haha!!!