Tuesday, February 17, 2009

tesis~ part 1

salam,

teramat la (sibuk+takot+penat+pening+runsing+jiwa kaco+taktenang). Ingatkan bila dah tahun akhir leh la dok goyang kaki dan sewaktu ngan nyer.

Kepada junior yang berfikiran begini, aku nasihatkan korang JANGAN BERANGAN la MABUK.

Buk sekarang tengah berjuang nak siapkan kajian racun serangga ni.

Tajuk tesis Bul:

Kesan Ekstrak Herba Terpilih Terhadap Mortiliti dan Kelakuan Pluttella xylostella.

Sekarang ni dah masuk sebulan siapkan ekstrak herba melalui teknik Soxhlet dan Rotovapour!
Kedua-dua alatan neh memang menakutkan sebab melibatkan aktiviti pemanasan pelarut METHANOL yang mudah terbakar. Thanks kat Prof Dr Wan Yaacob dr Pusat Kimia.. Terhutang budi sangat!

3 Minggu yang lepas!

Mengeringkan herba-herba!


~1kg Cengkih (RM 26), 1kg Kunyit (RM 6), 2kg Halia (RM6) dan 2kg Serai Wangi (RM10)~

3 minggu bilik bul bau kedai rempah!

Pastu kene kisar plak pakai Pengisar Mekanikal.
Meletop bagai macam kendalikan bom plaks

~alih2, bul pakai dry blender kak master~

Seminggu neh start last week, dah mula wat extraction gunakan Soxhlet. Takot sangat sebab ada kemungkinan boleh meletops!

~cengkih diekstrak~

Hari ni belajar pasal menggunakan rotovapour. Alat neh akan asingkan methanol dari bahan yang diekstrak. Susah nak kawal vacumnya dan senang membuak! Cuak sangat!




~ni la bekas nak simpan ekstrak nanti~

Walaupun bukan dalam major kimia tapi bul kena gak lalui benda ni. Yang penting pengalaman dan minat!.

Kenapa bul pilih tajuk tesis neh.. Tggukan part 2 n3 tesis neh. bila bul dah masuk lab bunuh membunuh nanti yer..

ape pon: paper marketing antara senang dengan susah

thanx kat sahabat tersayang!. sebab fahami dan sanggup bersama harungi kehidupan ini.



11 comments:

SAIFUL said...

haram aku xfaham hahaha :D
apapun, gud luck k!

tun Nuwa said...

wah best nye bunuh membunuh...
akan u tunggu part 2 nanti...

oyen said...

susah+senang ker Pemasaran tue?
takpe, yg penting semangat ke kelas...
yerk?!
hihik~

DrSam said...

menarik kajian tersebut. masalah diamond back memang dah lama dan macam-macam cara diguna untuk mengawalnya. Ekstrak dari herba, jika kena gaya ada harapan besar untuk diketengahkan nanti. selamat mencuba dan berjaya.

kuchalana said...

bul... campuran daum ketum ngan air masak boleh memberikan kesan dup2 yg tinggi... jadi jgn minum berlebihan...

kekekek..

ole

apisz said...

Keistimewaan Bau Ketiak Lelaki...
Benarkah bau ketiak lelaki mampu menjadi penawar kepada gejala tekanan yang dialami oleh wanita? Kenyataan ini dikeluarkan oleh Bahagian Biologi Manusia di University Pensylvania beberapa tahun lalu. Kajian dilakukan di sana membuktikan bahawa peluh lelaki membantu kaum wanita menurunkan tekanan dan melancarkan perjalanan haid. Menurut laporan Jurnal Biology of Reproduction America, sebelum ini, bau ketiak lelaki yang sengaja " diproses" daripada lelaki yang tidak memakai deodoran digunakan sebagai bahan ujikaji bagi mencari bukti bahawa hidung wanita boleh "digoda" dengan bau lawan sejenisnya.

Dalam ujikaji yang dilakukan, wangian semulajadi itu kemudian disapukan ke atas bibir puluhan wanita berumur 25 dan 45 tahun tanpa memberitahu ia adalah bau peluh lelaki dan hanya diberitahu bahawa mereka sedang menguji satu aroma wangian tersebut. Enam jam pertama selepas itu, skala mood wanita yang di sapu wangian yang diperbuat daripada peluh ketiak lelaki tersebut diukur. Hasilnya sungguh unik. Selain boleh mencerahkan mood, wangian ketiak lelaki ternyata dapat membuatkan wanita menjadi kurang tegang...

Lepas ni boleh la bagi orang pompuan cium ketiak orang lelaki tanpa rasa bersalah...hahaha.

Afir said...

safwan..,mesin grinder ko tak meletup lagi ker??..huhuuhu..

bler nk g swim lagi ni??

Dakjaat™ said...

nak jadi usahawan ker bulbul?? hehehe! semoga berjaya!

ejan said...

ko nk wat racun ke..hahahah.. xpn wat ubat kasi slim..hahaha

alhaqimi said...

saiful:

nak paham bacala komen dr sam!

Tun Nuwa:

sabar yer, nnt dah masuk lab bunuh membunuh aku buat n3

oyen:

Yups...semangat yang tinggal!

DrSam:

Thanxxx... tapi menyeksakan gak duk sem akhir neh...terkejar sana-sini!

kuchalana:

haha..daun ketum ek.. bagus gak idea tuh. Instead of bul yang minum, why not bg DBM yang minum..haiyo, habislah sayur ada dadah pas neh!

apisz:

ok2..nanti bul ekstrak bau ketiak apisz yer... tapi ketahan sikit la ngan methanol panas yer!

afir:

hahaha...takder maknenya! aku kan action kamen! beam! beam! beam! beam!

dakjaat:

maybe kot, nak harapkan gomen neh..alahai: lambat lagi la nak berperasaan mewah!

ejan:

both! kalaw kat DBM tak jalan, aku kasi sapu kat perut!..leh wat produk kosmetik macam sendayu tinggi!...cuma nak bg nama produkku, EjanoketoT...

F@rid Abdul Aziz said...

itu yg aku buat bul sebelum bulan puasa oi....tkder maknenyer nk meletop oi....aku wat kt 1143...biochem department....senang jer..tpi mls nk tunggu..pastuh berlekik...ewww....