Tuesday, March 31, 2009

3.38 pagi


salam,

hari yang penat...

pagi- kemas kini bab 1, 2 dan 3.
petang - p beli buku gaya UKM
- kelas sumber genetik kul 3-4
- Analisis data tesis ngan abg Fahmi ( Thanxx!!)

malam - analisis data (sambungan)
- p rawang, bawak balik manja.
- analisis data (untill~~~)

semua ni satu jer sebab nya: AKU NAK TAMAT KAN PENGAJIAN CEPAT!!!


~~yesh~~ kene hantar draft final tesis!!

Aku harap sangat kekuatan dan semangat daripada pembakar semangat ku~~

Sunday, March 29, 2009

tertekan!!!

salam,

n3 ni khas untuk pencinta alam sekitar sahaja yer!!
bukan nak cerita pasal Earth hour yang lebih kepada publisiti dan ikutan kepada sesetengah orang.

---fullstop--- no komen!! dan bumi masih terancam oleh kita semua hari ini!!

semalam, tepat jam 12 tengah hari.
26 orang pelajar zoologi (biologi) bergerak ke zoo melaka untuk subjek kelakuan haiwan. dah tak de makna nak melapor macam tutt...................

haha.. sampai sana dalam pukul 2 lebih. Dari waktu tu sampai pukul 6 petang, kami kena buat cerapan kelakuan. Aku dan kumpulan memilih harimau malaya! kenapa??? sebabnya, en rimau tu tido!!! so xyah la buat cerapan banyak2.. hahaha.. tapi kitaorang buat la cerapan imbasan kat buaya, burung enggang, mandrill, chimpanzi dan lain-lain.

hmm, saje je la bgtaw. Haiwan ni semua nampak berada dalam keadaan tertekan dan dah tak dapat keadaan kehidupannya yang dahulu.
- kadang kecil.
- sanitasi kurang.
- diet??

kebanyakan haiwan kurus, nampak tak bermaya. mungkin kita perlukan zoo yang baru? mati la, tibe2 cakap mcm menteri! Portfolio : ??


~cabin crew~ haha, penjaga keselamatan semua dak2 nie!!


~motif~savannah la sangat.. perhatikan zebra yang telah mengalami anoreksia!!


~beremdam~ panas la kat zoo, walaupun banyak pokok!


~hot~ ni la sebabnya panas, sebab budak tgh tue...ala yang baju itam ngan topi tu!!



~daging~ haha, fully protected yer!


~zirafah~ ada dua ekor je..


~emu~ malas nak amek gambar burung unta...buruk sgt dah rupanya


~wow~


~ops~ sun bath yang tak sekata!!


~pengkritik~ haha


~finalis~ ni la yg kita org kritik!!


~haha~


~super scandalos~ ni Ade la... student dr Indonesia!


~lapa~ kfc kat jusco melaka...ala yg lama punya jusco!

~~~~~~~~~~~
pas tu, pukul 8 masok balik zoo.. sampai kul 10..

PENAT+PENING yang TERUK!!

meleleh air mata kat dalam bus!! damnn!!!

gambar zoo malam takder, sbb gelap n tak leh pasang flash!

k, adios... mau mandi!






Saturday, March 28, 2009

visitation lagi!!


salam,

kali ni nak pergi lawatan ilmiah kat zoo melaka. Subjek kelakuan haiwan @ etologi. So, dari petang kang sampai la ke malam akan berada di zoo.

Kenapa??

Tujuannya, nak melihat kelakuan haiwan terkurung (Captivity animal). Tengok kelakuan haiwan-haiwan ni berdasarkan pengkelasan pembelajaran pada dunia haiwan. Sedikit la nak kongsi. Dunia haiwan ni ada dua jenis pembelajaran iaitu asosiasi dan bukan asosiasi. lagi satu ada kelakuan naluri yer! Kalau nak tahu lebih2... p bukak buku etologi.

benda ni semua mmg leceh. tapi taw gak la kepentingannya. eg: kalau bley kita nak kurangkan faktor2 luaran yang mengganggu haiwan, jadinya haiwan ni boleh hidup dalam keadaan selesa. Kalau haiwan yang menjadi sumber makanan, kita boleh tingkatkan produktiviti haiwan-haiwan ni.

haha... ilmiahnya!
tapi siapa nak kenal kelakuan aku... meh2..azab aku keje kan... huh!! don't play2 taw

Thursday, March 26, 2009

berita bergambar!!!


KAMI dah nak GrAD...!!!

salam!!




cerita pertama... aku dah nak final exam...yesh2!!!


cerita kedua... tengok je la markah tue!!!


tesis!!! projek tahun akhir memang memxxxxxxkan!!


hoho.... pasni aku dah sure nak hantar borang nie!!!



next destination... insyaALllah



anova!! minitab... cepat la selesai...aku tak sanggup!!

hahaa.... dah saper tak paham... add je ym aku!! (xkene mengene langsung)

........?

klik sini, klik sana, klik balik sana sini, klik balik sini...................

ok, sah sampai masa nak pergi kelas~

semangat? ceria? gelak? senyum?.... lalala...

k la, kelas kelakuan haiwan dan nak mula.............. lambatnya!

Thursday, March 19, 2009

aku cuma ingin jadi yang terbaik untukmu!

salam,

ditujukan khas untuk yang diingati selalu!

maafkan daku, kalau diri ini selalu membuatmu marah!

aku pulang dahulu!




apa jua yang terjadi...diri ini akan sentiasa mengingati dirimu!

salam kasih sayang!

Saturday, March 14, 2009

tahniah


ucapan TAHNIAH buatmu!
jangan LUPA janji kita
binalah KEJAYAAN buat dirimu

aku sentiasa yakin
detik ini PASTI hadir
aku TERIMA segalanya
dengan HATI yang terbuka

Thursday, March 12, 2009

Kesibukan Hari Ku!

salam;

Tabah la wahai diriku! Yakin akan tetap kau capai cita-citamu. Berjuang sehabis boleh.. InsyaAllah!

Semalam aku tidur pukul 1 pagi lebih. Sibuk siapkan bahan nak mulakan experiment 2. Bertahanla DBM, aku perlukan hayatmu berakhir pada ekstrak ku!

Pukul 4 pagi, jam berbunyi! Gagahkan bangun~ kerana ini perlakuan ku sewaktu masa dahulu. Lakukan pemerhatian kematian DBM untuk kali ke-4. Selesai semuanya, mata tak perlu lagi berlabuh. Aku cetakan assignment Kelakuan Haiwan. Sempat juga membaca perihal descriptor list untuk buah peach! Akhirnya subuh menjelma, 6.30 pagi aku mandi bersiap semua nya.

7.15 pagi aku bergerak ke rumah tumbuhan. Aku mengambil 5 poko sawi dan ku bawa ke bangunan biologi. Hanya setiausaha pusat pengajian ku menegur melihat sawi yang dah tua!

Alhamdulillah, abang parasito (xkenal nama sgt tapi yg aku taw abg shuk) dah sampai dan aku letakan semua barang. Berlari menuju ke bangunan kimia tingkat 3 bilik sejuk!
7.30pagi~ menjimatkan masa, aku tak pakai lab coat pon... mati la kene tangkap....SEJUK!!!!!!
Thanx again kat Prof Wan Yaacob. Pukul 7.10 dah call aku! Jasamu mu ku kenang!

Selesai ambil ekstrak yang sejuk, pergi balik ke bangunan biologi aras 2. AKU MENGEJAR MASA! Aku selesaikan semuanya tepat jam 9 pagi dan terus ke kelas kelakuan haiwan di aras G. Selesai kelas.. aku kembali ke makmal parasitologi sehingga pukul 2.

Penat sungguh!

Buat adikku! sabar la.. aku tahu kamoo telah berusaha!

teringat waktu ambil result spm 2004~ cover punya hal... aku nages kat belakang blok! kantoi ngan ustaz!.. dier mintak result then dier cakap Tahniah~~ waaa... memories!

Wednesday, March 11, 2009

indeks kematian DBM

salam,

hari ni, tepat jam 8.30 pagi aku mulakan experiment. Mula-mula pi makmal hasil kimia semulajadi. Aku ada empat ekstrak herba. Jadi aku kene cairkan larutan kepada kepekatan 1% (w/w). Lama gak la sebabnya, ekstrak kunyit tak larut. Nasib aku baik dapat Prof Dr Wan Yaacob yang sangat la baik. Siap call lagi tanya macam mana perjalanan experimen aku.

Jam 10.30pagi semua nya selesai. Pergi pula ke bangunan biologi. Berbondong-bondong mengangkut barang ke Makmal Parasitologi. Sampai sana, aku prepare barang nak guna, potong sawi and asingkan larva DBM. Thanks buat kak ina. Banyak nasihat and tunjuk ajar dia bg kat aku thru ym semalam. Eksperimen pertama aku ni akan libatkan rendaman larva kedalam ekstrak herba selama 5 saat. Tujuannya untuk melihat kesan sentuhan langsung larva dengan ekstrak.

11.25 pagi, Kumpulan larva untuk serai wangi dimandikan. Susahla kalau nak set jam kan. Jadi aku buat kiraan 5 saat melalui menyebut 1001-1005. Tepat Jam 12 tengahhari, rawatan kawalan selesai.

Selepas 2 Jam berlalu, inilah hasilnya

Serai wangi : R1= 0 ; R2= 0 ; R3=0
Kunyit : R1 = 2 ; R2 = 2 ; R3 = 4
Cengkih : R1 = 0 ; R2 = 0 ; R3 = 0
Halia : R1 = 1 ; R2 = 0: R3 = 2
Kawalan : R1 = 0 ; R2 = 0 ; R3 = 0

nanti aku updatekan lagi yer..

Monday, March 9, 2009

kesibukan

salam,
lama dah tak upload entri. Tak ada masa dan ada masalah yang timbul. doakanlah aku sentiasa.


layan sajak nie ek!

bisiku pd bulan
kembalikan
teman ku,
kasih ku,
syurgaku
tanpa dia mlm menemani ku
sepi memelukku
bulan jgn biar siang
biar alam ini kelam
biar ia
sepi
seperti ku


~suka sangat filem sepi...
~ k la, doakan tesis aku siap!

Tuesday, March 3, 2009

malam 42

Day : Monday
Date : 2 March 2009
Locations: Makmal Kimia Siswazah
: Kuliah 129BB
: Bilik K4exxx
: rahsia

Xtvt description:
  1. Hectic day! for the first time, working 7 hours in the lab. Continued do my extractions. Final rotovapour done on serai wangi crude extract. Must wait 3 days to make sure all methanol and water evaporates.
  2. Make tumeric aka kunyit solution.the sSolution still been stir by electric shaker for next 24 hours (until 2.20pm. today!)
  3. Attended Conservations and Genetics Resources Management. 2nd Lecture give by Prof Mohammad. One word to described it! :~ TIRED.
  4. Asked my colleague, Fizah. Take specimen from MARDI, Serdang. TQ Fizah!
  5. lain-lain aktiviti adalah koleksi cerita malam yer!
  6. Kalau ada yang nak komen berkenaan penulisan, dipersilakan. Tak salah kalau nak mengajar! =]