Wednesday, March 11, 2009

indeks kematian DBM

salam,

hari ni, tepat jam 8.30 pagi aku mulakan experiment. Mula-mula pi makmal hasil kimia semulajadi. Aku ada empat ekstrak herba. Jadi aku kene cairkan larutan kepada kepekatan 1% (w/w). Lama gak la sebabnya, ekstrak kunyit tak larut. Nasib aku baik dapat Prof Dr Wan Yaacob yang sangat la baik. Siap call lagi tanya macam mana perjalanan experimen aku.

Jam 10.30pagi semua nya selesai. Pergi pula ke bangunan biologi. Berbondong-bondong mengangkut barang ke Makmal Parasitologi. Sampai sana, aku prepare barang nak guna, potong sawi and asingkan larva DBM. Thanks buat kak ina. Banyak nasihat and tunjuk ajar dia bg kat aku thru ym semalam. Eksperimen pertama aku ni akan libatkan rendaman larva kedalam ekstrak herba selama 5 saat. Tujuannya untuk melihat kesan sentuhan langsung larva dengan ekstrak.

11.25 pagi, Kumpulan larva untuk serai wangi dimandikan. Susahla kalau nak set jam kan. Jadi aku buat kiraan 5 saat melalui menyebut 1001-1005. Tepat Jam 12 tengahhari, rawatan kawalan selesai.

Selepas 2 Jam berlalu, inilah hasilnya

Serai wangi : R1= 0 ; R2= 0 ; R3=0
Kunyit : R1 = 2 ; R2 = 2 ; R3 = 4
Cengkih : R1 = 0 ; R2 = 0 ; R3 = 0
Halia : R1 = 1 ; R2 = 0: R3 = 2
Kawalan : R1 = 0 ; R2 = 0 ; R3 = 0

nanti aku updatekan lagi yer..

7 comments:

Costa Rica said...

halamak....subjek yang aku fail nak study...pocah otak!!

nOllY dOllY said...

oOoO..kesimpulan awal..
larva DBM x leh sentuh ngan kunyit, nnti kena demam kuning plak.
kecian..patut la ramai yg mati.

oyen said...

OMG!!!
hapa neh?!

bukan-budak-sains

XD

nadya said...

wahhh..
present thesis kat blog tuu. :p

apisz said...

=)

DekChik said...

wahh..bestnye..hihi..
budak sains la katekan..keh3!

alhaqimi said...

huhu semua...nanti aku story mory pas semua benda dah siap... haha...