Tuesday, July 28, 2009

akhirnya objektif tercapai!

salam,

berita hangat lagi sensasi.. baru balik dr kolej, penat+memeranjatkan+terpersona+rasa bersalah and etc

i'm not a bad boy not yet a nice guy!

sorry to all the phase 2 student... i admit the stupidity of myself doing the 'hot stuff carelessly'.

tp rasanya ada pro n kontra perjumpaan tadi... suasana agak hangat apabila pengerusi gagal mengawal emosi. sorry to say.

matlamat orientasi adalah untuk kita rapat bersama. saya datang dengan harapan dapat berkenalan dengan senior yang lebih muda setahun dari saya. Hormat tetap hormat, saya hormat anda semua kerana ILMU.

diharap pihak pengelola dpat membuatkan satu gaya orientasi yang lebih 'matang'. lets do a activity the can get us along! not by collecting ur signiture! lapok! Biar kuantiti kurang namun kualiti nya ada...mungkjin saya salah...

maaf la, saya pon ada kurangnya. salah tetap salah saya.. from ur side- muhasabah diri sendiri.. Profesionalkah kita bila menggunakan emosi dalam mencaturkan tutur kata...sebelum berbincang mengenai profesionalisme kerjaya.. cermin dahulu profesionalisme peribadi dalam menghadapi situasi sebegini.

sekali lagi, mohon maaf saya pinta..
harap semua telah kenali diri ini..
insan baru bertatih dalam dunia pembelajaran perubatan...

ikhlas dr junior anda:
mohammad safwan hakimi bin baharun
SmSn (Biology) UKM
Phase 1A MBBS UniKL RCMP.

wasalam

Monday, July 27, 2009

kasih seorang abang!

salam,

mendung hari ni.. tapi aku still ceria, petua awet muda sentiasa...

aduyay, aku terlewat g kuliah histology arini... sampai lewat 10 minit baik xyah masuk hall, mati kene sembur....

alkesah kaisaranya, adik aku kene histeria kat apartment kolej segi...tingkat 10 plak tue...

kasih seorang abg, wisau siot bila aku call kawan dier dengar adik aku menjerit2... nak je aku ke sana (gilo gamaknya..)

nasib baik parent still kat rawang...

anyways, thanks to oyen the blacky rose n her sister yana the 'yeya' (selamba je aku)

aku agak bz la skrg, bz ape pon aku kurang pasti... yang pasti aku sedang study... now nak buat tutor med biochemistry... aku suka subject ni...wargh... ganbatte!

wasalam semua!!

Saturday, July 18, 2009

dunia baru ku!

salam,

lama aku tak menjengah blog aku ni.. rindu amat rasanya. bukan sengaja tak mahu menulis, cuma masa yang agak tidak mengizinkan. terima kasih bagi yang sudi membaca dan meninggalkan komen.

syukur, segala puji bagi Allah kerana dengan limpah kurnianya aku masih mampu berdiri menempuh cabaran hidup yang mendatang. sudah seminggu aku bergelar pelajar RCMP. indah sungguh berjumpa dengan kawan-kawan baru. satu tekad! kami pasti berjuang.....

aku baru sahaja pulang dari pulau pangkor kerana menjalani kursus induksi selama 3 hari bagi mahasiswa RCMP yang baru. amin- selesai juga program ini aku lalui. Terima kasih buat semua, kalau tidak, mesti aku kebosanan yang teramat sangat! Segala pengajaran yang aku dapati dari kursus ini, biarlah menjadi peringatan bagi diriku sahaja...amin!

******
huhu
skema juga ayat atas ni.. k la,

nak cerita mai pasai kawan-kawan baru aku..
Student MBBS kali ni seramai 102 orang dengan hanya 19 pelajar lelaki (2 non bumi). Teramatla mesra, meskipun baru sahaja berkenalan. Most of them pangkat adik la padaku, cuma 3 orang yang aku wajib panggil abang. hahaks. malas nak cerita panjang2, tangan aku pn masih sakit sebab kene pumping 30 kali...huhuks...gtaw mak!



-15/19-


-dah selesai leh la eppy2-


-one group-

k la, nak rehat...

wasalam






Friday, July 3, 2009

begitu indah takdirNya

salam,

apa khabar semua.
orang kata, kalau dah rezeki tak ke mana kan! tapi kalau tak usaha, mana dapat hasilnya. Paling penting ini ketentuan dariNYA.

Alhamdulillah,

Syukur pada Ilahi, kepadaNya tempat aku bermohon. 2 Julai 2009 tepat jam 0951, permohonan rayuan aku untuk menyertai bidang perubatan telah diperkenankan. Sebak sangat waktu terima panggilan. akakakaka.... badan je besar aku ni, tapi hati basah2.. kah3. Banyak sangat ranjau dan dugaan aku hadapi sebelum dapat tawaran ni. Kalau nak diingat balik, memang korang tak kesahkan..haha.. Tapi inilah buktinya, kalau ada usaha... semuanya boleh jadi realiti tapi kena berharap banyak pada Pencipta kita la kan.

Mulai 12 Julai 2009:
  1. aku akan mengikuti Program Ijazah Sarjana Muda Perubatan dan Pembedahan (MBBS)
  2. aku akan duduk di Ipoh
  3. bermulanya semula kehidupan sebagai mahasiswa tapi kali ni mahasiswa yang dah bergelar graduan.
  4. Kena cari kawan-kawan baru, kebanyakan sebaya dengan adik aku. Takde masalahnya, yang penting nak belajarkan.
  5. Aku akan ada baki pinjaman rm 21K dengan Ptptn dan RM 290K dengan MARA
  6. Nak buang semua sikap negatif dalam diri dan tambah mana yang perlu.
  • Nak bangun awal pagi sebelum subuh.
  • Tak mau dah ada sikap bertangguh.
  • Kena banyak berdikari cari ilmu. Dulu hanya libatkan haiwan, sekarang aku libatkan manusia.
  • tak mau malas-malas.
dan aku harapkan sokongan dan doa dari semua kawan-kawanku! Tempoh 5 tahun memang agak panjang, tapi hari pasti berlalu.....

k, panjang sangat ni, berpisah dulu!

wasalam