Tuesday, September 28, 2010

komunikasi


salam

rajin plak nak update blog tersyg ni!
fuh2,sekarang dah masuk ke modul research. baru pulang dari interview ibu-ibu mengandung kat wad hospital Ipoh.

Perasaan, jangan nak cakapla,segan ada,malu ada, takot pon ada. Yela, yang masuk wad ni bukan sebab suka2..mcam2 ada masalah yang tersendiri. aku pon pernah masuk wad dulu. memang xselesa, sebab perasaan tak menentu.

Tapi tugas perlu dilaksanakan. Mulakan dulu dengan ucapan selamat, bertanya khabar. Dah ok, baru la tanya nama walaupun nama dah ada kat chart! haha. then tanya 4 digit ic diorg atau RN number kena la dicatatkan. Lama kelamaan, segan pon hilang. Fokus pada pertanyaan dan jawapan yang diberikan.. fuh3! seronoknya.. paling penting jgn judge orang pada keadaannya..

Harapan bila dah boleh merawat pesakit. dapatlah amalkan komunikasi dengan cara yang terbaik. Manusia bukan robot, walaupun aku lagi suka direct je cakap kalo tak suka.. bertempatlah kan... insyaAllah, dapatla kami siapkan projek ni.

hari ini belajar berkomunikasi. amin!! pasni nak belajar komunikasi indah ngan parent, kuarga, dgn yang membuatku tersenyum lebar, rakan-rakan dan semua lahh... mudah-mudahan takde lah yang akan terluka dengan kata-kata!


dah nak dekat sebulan lebey aku dah sihat! alhamdulillah!

2 comments:

ika said...

komunikasi ohh komunikasi !!!

aShaBuLz said...

oooo...dah masuk wad yer. bagus2...gudluck.