Friday, October 14, 2011

SAD PERSONS

fuh2...awal pagi tak taw nak wat ape...naseb ad fb, youtube ngan blog neh...
masa xda prob xingat lgsg nak bukak blog...hahaha...

Alhamdulillah...another 2 1/2 years ag mau complete...exam dah lulus tp agak merosot la...
masuk phase baru, jiwa sikit la baru tp gayanya memang la sgt berlainan.

if ditanya most of my batch...lunch kami adalah pada pukul 5.. setakat ni masih ok.. n now i'm in the psychiatric posting...

banyak yang nak cover, naseb la menarik...cuma takot sikit nak jumpak pt...stigma oh stigma...

anyway...nak share something la for korang sume...

kadang-kadang kita dengar ada orang bunuh diri..kan..
pesakit psy ni antara yg mempunyai tendency yg sangat tinggi untuk melakukannya..

antaranya diorg ni dalam kemurungan yang teruk, hilang support, dan kalau ditanya mengapa nak lakukannya? diorg mungkin akan beritahu yang mereka dengar suara memberi arahan... rasa tak berminat dah nak hidup dan bermacam-macam lagi..

satu kewajiban bagi setiap dr yang berhadapan dengan pt yang mempunyai risiko suicidal ni membuat suicidal reassessment.

SAD PERSONS
S= Sex (M>F)
Age= >60
D= Depress

P= Prev attempt
E= ethanol or substances abuse
R= Rational thinking loss
S= Suicide in family
O= organized and plan
N= no support
S= Sickness (chronic)


ok...haha
tq

Saturday, September 17, 2011

bergilir-gilir....owh tidakkkk!

salam

update sekijap...

hari ni bergilir-gilir dir@#*l...ooooohhh

otak ku laa...hehehe...

pathology>>>microbiology>>>parasitology

esok nak lepas coffee bean la...minum sambil berangan!

selamat malam semua!

10

salam

sedar tak sedar 10 hari je lagi nak exam...bergegar jantung ni...
so, bz la berevision itu dan ini..

aku exam dua hari jer...ada OSPE (practical) ngan OSCE (clinical)...
semuanya nnt aku kene jenguk 24 stations la...
nerbes ya amat...dah la kene rotation pertama...mudah-mudahan segalanya suksess!..

doakan aku ye semua!

Wednesday, September 14, 2011

24

Selamat Hari Lahir diriku...
24 tahun sudah meninggalkan rahim ibu yang tercinta..

terima kasih Allah atas nikmat yang tak terhingga...
tq so much mak n ayah...
dan sering kali hari ini jadi istimewa bersama kamu cinta setia..

seribu satu impian masih belum ku gapai..
masih bertanya dimana kejayaan yang aku sudah capai..
terima kasih kerana masih memberi aku ruang...

14 september 2011

Monday, September 12, 2011

sesi bedside satu eksperimen...waklu!

salam...

mood membaca tengah malam dan awal pagi buta...
nak reduce kan ereksi otak...buat la blog rotation...ehem2..
bace sini, robek sane...poke situ...ping sana....end up kat satu blog wartawan lah sgt! pitam..

serius la...mamat lu screw up mlm aku...
EMOSI la lu... hebat sgt la kata-kata mu...

dalam keadaan depress, memang manusia akan berkata ape sahaja...lebey2 if libatkan family sendiri. dalam entri ko memang ada yang bagus untuk diperbaiki bagi sistem hospital ni...tp dari segi lain plak...ko ni EGO, EMOSI!... ni la dia wartawan yg tulis jer lebey...

satu point yang aku amat tak tahan

katanya lah "Kenapa pihak hospital membawa pelajar perubatan ke katil pesakit TANPA keizinan waris malah turut menghalau suami untuk membenarkan siri belajar dilakukan? Adakah tujuan pesakit dimasukkan ke wad itu hanya untuk tujuan eksperimen?"....

aku medical students...rasa mual dah ngan statment cikai macam ni.. ok lah meh aku terangkan ape tugas kami sebagai pelajar perubatan...

kami tidak pernah melakukan apa-apa eksperimen terhadap pesakit. apa yang kami lakukan hanya bertanyakan soalan, berbincang dan melakukan sedikit pemeriksaan. Kami tidak pernah memulakan apa-apa sesi 'history taking' tanpa kebenaran pesakit.. dan sebarang ketidakselesaan yang terjadi sepanjang sesi 'bed side' akan meyebabkan sesi itu dihentikan serta merta.

yang menghairan kan, ramai dikalangan rakyat malaysia selalu menuduh pelajar perubatan ni penyemak dalam wad dan sebagainya.. itu lah perlunya mematuhi waktu melawat... sebagai orang luar dalam ilmu perubatan...banyak yang anda tak tahu...kadang2 prosedur percussion pon anda dah lihat sebagai sesuatu yang menyakitkan...sedangkan TIDAK...

percayala pada kami...kami tidak pernah nak menyusahkan sesiapa...kami mahukan ilmu, agar kami mampu membantu dimasa hadapan.. dan jangan lah emosi dalam berkata-kata...

p/s: kurang semangat dengan pemikiran negatif macam ni... since aku dan kawan clerk case febrile fits, now ngah membaca tentang meningitis yang boleh menyebabkan fits tersebut...down! ingat ko sorang je yang bagus bro...




Saturday, September 10, 2011

mengemis rindu

salam..

hari ni hari istimewa bagi aku... aku gembira!

since dari semalam dak2 ni bising ajak beraya ke situ dan ke mari...aku turut kan jua.
sedar tak sedar, diorang dah mula kata aku ni xreti nak berkawan.. semua benda pon xmau ikot..jadi aku turut kan juga.. mungkin bila aku dah tak de...maybe diorg taw aku ni mcm mane..

mula dengan rumah terbuka dekan... makanan sedap, pengisian pon bagus... enjoyed all food yg ado.. paling aku suka satay... tapi aku makan pon xdelah nak beriya sgt...almaklumlah...badan ni senang naik...settled

pastu g plak umah kawan di changkat jering! ummi masak spaghetti...sedap..aku suka...alhamdulillah.. tapi terkesan sikit hati ni... adik2 semua, bergurau berpada-pada... jgn terlalu over dan jangan terlalu plastik...kelak diri sendiri menanggung nanti.

then pas solat, aku gerak berasingan ngan kumpulan yg lain. aku g berjalan sekitar kuala kangsar... hari ni aku nyaris terlibat dalam kemalangan...dua kali...namun Alhamdulillah...selamat gak, Allah masih syg...

then otw balik, tersesat plak...adus...jauh jadinya perjalanan...dah tgh2 perjalanan baru terasa rugi tak guna GPS yg ada...aduss..


tp sepanjang perjalanan... aku teringat hati ku...
aku cuba cari peluang nak ada masa dengan nya...
mungkin masa tak sesuai, atau ruang tiada...aku faham...
selayaknya aku faham sebab dah sejauh ini perjalanan aku bersama...
mungkin satu hari nnti, aku juga tiada masa untuk melayan...seharusnya aku lebih faham...
aku rindu

Friday, September 9, 2011

hari istimewa!



hari istimewa...
nothing specials i could give to you!
selain ucapan dan doa terbaik untuk kamu!

Thursday, September 8, 2011

fahami diri sendiri

salam...

mungkin aku tengah stress sekarang...cepat bersedih...aku rasa terbeban...aku perlukan sokongan..terus mencari sokongan...mungkin akhirnya aku akan rebah...namun janjiku..aku pasti bangun semula...

kadang-kadang terasa diri tak diperlukan...
aku masih terus mengharapkan sesuatu yang terbaik untuk diri ku!

maaf

salam..

a big day! tinggal dua hari lagi...and aku xprepare pape pon...since aku memang xdapat nak bg pape! i'm sorry!

mulakan ngan mintak maaf dulu...sebab aku memang gni... setiap ape pon kalo leh xmau la susahkan org...tp kdg2 tersusahkan juga..


nak dijadikan cerita, bapak aku xcident hari raya ke-4 yang lalu...dengan kereta persona y pemandunya muda lagi lah.. baru lima tahun memandu.. kereta memang la banyak...dan my dad just mcm biasa memandu la...sebab kereta berderet2... tiba2, kat satu kawasan ni... masuk plak kereta persona ni ntah dari simpang mane...

disebabkan kereta memang berderet kat belakang, akan la ayah aku nak brek mengejut... mau berderet2 masuk bengkel keta kan... mau tak mau terpaksa la langgar... then bila turun kereta, ayah aku just cakap la...ape yg terjadi...n pemandu pihak sana banyak mendiamkan diri...

tibe2 bini si pemandu ni, punya kurang budi bahasanya...sound bapak aku.. dia kata "kereta pakcik kat belakang, now pakcik yg salah" dengan nada yang agak kureng la...dipendek kan cerita...kes tak settle luar, pas pihak yg satu tu tak mau... masuk balik dan akhirnya mereka kene saman ag...adusss...

tp, why larr xleh nak settle baik2...if dah taw salah...mengaku la salah...mintak la maaf...ni semua nak ikot ego masing2... maybe cerita ni, aku akan jadikan iktibar laa...supaya lebeh bersabar n senang nak ucapkan maaf!

p/s: leh ke aku sabar...if kene lokap atas sebab yg tak aku buat...n siap kene bantai ag?

Tuesday, September 6, 2011

hakikatnya!

salam

hakikatnya aku tiada apa2...

umur dah menginjak ke 24 tak lama lagi... tp aku kosong...xde pape nak dibanggakan...
ada yg seusia dengan ku dah berkerjaya...dah bergaji...dah berumah, dah berkahwin dan berumah tangga... aku, habuk pon tak daaakk...

kadang2 aku sedih sangat bila dibincang mengenai duit... orang kata duit tak boleh beli kebahagiaan... tp tanpa duit pon, xleh dapat bahagia! patotnya usia aku gini dah ke hulur2 duit kat mak ngan ayah.. bantu adik beradik... tp aku masih tak mampu...

sedih aku bila raya hari tu... terasa aku tak guna...hurmmm


tq pada yg setia dan faham dengan aku... sorry banyak susahkan awak!

p/s: temu janji dengan pakar ENT baik2 sahaja...merasa p buat hearing test...
p/s: maaf, jadual kelas kelam kabut sangat td!
p/s: mlsnya nak download pix

Monday, September 5, 2011

tiada semangat

salam...

penah xrasa hari yang hambar jer... rasa nak buat mcm2 tp satu pon xjalan... rasa buat ni xkne buat tu kena....

ni lah perasaan aku skarang... ntah mengapa pon aku tak taw... sedih gak la...sebab patot stamina nak exam makin membara... ada gak la mengadu pada yg aku percaya... mungkin dia sibuk jugak...jadi nak buat lagu mana...

nak dijadikan cerita, aku bermula dengan baik hari ni... terjaga pukul 4 pg...alhamdulillah...mandi kul 5.30 pagi...leh santai2...sambil2 bersiap...tepat jer kul 7.15 aku gerak ke kolej...Alhamdulillah jugak la...hari ni mood aku baik ngan kawan2...cuma ada sorg kawan ni jer aku angin...tak sihat katanya...tp hp xperlu la tutup kan..hahaha...

tp marah gak la, bila aku study td...ngantokssss ya aaaammaaaatttt! dah la aku kene sakit perut memulas2 dua kali...aduss! cabaran...cdgnya aku nak p bersenam malam ni...terpaksa la batal...badan lemau...esok jelaaa... ni bler nak g makan pon aku xtaw...aduss!

aku dah sedar puncanya masalah ni... aku xleh sunyi pas dah riuh rendah lama2 kat rumah...aku HOMESICK...shyett! need somebody utk bersembang... T.T

insyaAllah esok akan ada permulaan yg lebih baik! aminnn


Sunday, September 4, 2011

ipoh

salam,

masih mahu mengubat rasa.... tak tentu hala... penat dipaksa mata untuk lelap...tapi masih berkeras gak... nak buat camne... dah biasa duk kat rumah...skrg dah kena duk rumah sewa balik...

paling tak best... buku dah selerak depan mata... tinggal 2 minggu je ag nak exam... fuhhhhh! tarik napas panjang! tp bukak buku time ni pon... bkn ada guna pon...melayang2 fikiran... nak aje aku kuar umah...start enjin...g mcd...tunggu hari siang... dapat gak aku tengok manusia... hurmm tp wisau la pulak... td tgok berita...penjenayah samun still berkeliaran kat ipoh ni...adusssh!

neway! SELAMAT HARI RAYA SEMUA....maaf zahir dan batin...

Saturday, August 20, 2011

Alhamdulillah

salam...
syukur pada Ilahi, dapat juga berpuasa tahun ni. Persiapan puasa dah buat before dari ramadan. syukur, dapat kekuatan.. tp masih banyak perlu ditambah. InsyaAllah...!

fuhh!
dah lama tak jenguk blog.. url blog pon dah baru...hahaha... saja-saja tukar...
insyaAllah 25 september ni dah mula minggu exam aku untuk memasuki phase 3a which is equivalent to tahun 4.. tahun 4 plak memang la lama, 50 minggu lamanya... so, exam nnt kene la sungguh-sungguh. buktikan ilmu yang dah dipendam...kan.kan..kan...

setakat ni, aku dah habiskan posting surgery, medicine, ortho dan next week akan mula dengan paeds. tapi next year kena gak masuk posting ni balik... makin banyak kene study la kan... memang la bz... tp serunuk la dapat taw macam2...

bercerita tentang Alhamdulillah.... syukur!

umur ku dah menjejak ke 24..
dasarnya, 24 dah sepatutnya ada kerja, ada duit, stabil dan bersedia ke alam berpasangan...
bagi aku lain ceritanya...tiada kerja, tiada duit hasil carian sendiri... gf? tak berani nak mencari nahas...
kadang2 rasa sedih pon ada, yela...masih lagi bergantung pada kedua orang tua... hatta zakat fitrah tahun ni pon aku xlayak bayar... sedih sebab xmampu lagi nak beri apa-apa pada kedua ibu bapa... T.T
kalau nak fikir semua yang negatif, tak leh nak hidup jadinya...
tp aku bersyukur... Alhamdulillah ada ibu bapa yang sangat memahami! terima kasih mak n ayah! tak taw nak balas macam mana jasa mak ngan ayah...

insyaAllah wan dah mampu nanti, biar wan tanggung semuanya plak...!!!


p/s: raya tahun ni sama je macam dulu... apa yg ada pakai...
p/s: lamanya lagi 27

Tuesday, July 12, 2011

doctor wannabe

salam!

Kisah 1
dulu waktu mula2 dulu...
Hati ini punya cinta dan cita yang besar sangat!
budak pandai yang bengong add maths and tak suke dok asrama (tp pk2 balik, best gak Sains Seremban dulu)!
results SPM 2004 kuar...menangis belakang blok...target lari maa..dr aim 9A's...merudum jadi 6A's...
Menangis sebab takut tak dapat jadi student medic... ( malu plak pk2....dah la ustaz nampak aku nages belakang blok!...ahhh)

Kisah 2
Kami Menjana Nilai dan Skor...
KMNS...setahun disini...pahit manis, suka duka...
H1P4...rindu korang semua...
dari aliran fizikal aku berpindah ke sains Hayat..
entah dimana silapnya...aku hanyut...
Maths juga masalah utama, kimia haru biru jadinya..bio? ermm
tp aku nak jadi medical students...Allah...
kecundang akhirnya...


Kisah 3

UKM destinasi yang nyata...
aku disini selama 3 tahun...
Alhamdulillah, agak manis di sini...
kembali memupuk minat yang disangka berkubur...
hari-hariku di sini hanya satu... untuk grad dengan jayanya...
Alhamdulillah... cerah nampaknya!

Kisah 4

Universiti Kuala Lumpur...
destinasi pilihan...
cubaan pertama aku gagal!
aku student rayuan... aku bukannya pandai
tapi tak pernah ada syarat dalam dunia perubatan...
untuk menjadi doktor kene pandai...
Usaha, minat, ikhlas..... insyaAllah!

di sini la aku! impian ku kini bukan nak menjadi medical student...
impian ku nak keluar dari kolej ini dengan gelaran Dr..
Allah, penat jangan nak kata...stress! jgn nak cerita...
tp ini realiti bagi semua doctor wannabe seperti ku jua!

good luck semua!

p/s: masih berfikir2 tentang sorang Ketua admin kolej yang tegur aku hari tue...

Ketua: awak nidah tahun akhir ker?
Aku: belum capt, baru tahun tiga..
ketua: owh, bape tahun lagi?
Aku: dalam 3 tahun lagi, insyaAllah..
Ketua: Lepas ni nak buat kepakaran ape..
Aku: erm...arrr...ermm...tak pk lagi la capt...
Ketua: nanti awak amek la kepakaran Family Medicine...laku bidang tue...adik saya pon jadi pakar bidanh tue..
Aku: insyaAllah capt... masih dalam perancangan...!

(ermm... masih terlalu awal nak pk, tp Tq capt...masih kene cube semua dulu... ENT macam menarik...tapi xtry tak taw lagi la kan... =P)

Sunday, July 10, 2011

i can't sleep tonight!

salam semua...
fuhh kiri, fuh kanan! dah lama aku xupdate blog..
berbagai benda harus di selesaikan.. student la katakan..
Alhamdulillah, semuanya siap dalam target masa yang ditetapkan! aminn
Selain multitasking punya paper work.. aku pon dah terabai dr pembelajaran bedside aku!
penat ada...letih toksah cerita...takde la nak mengeluh...ni aku yang pilih kann!

so sesiapa blogger yang termasuk hospital Ipoh ni...leh la roger2? (ade ke yg aku kenal)...
now posting medicine! so ada la kelibat badak merayau kat level 5, 7 ngan 8 yer... hahaa

so penjelasan dah diberi... korang pon datang2 la jenguk blog aku! xsalah kan...silatulrahimmmm!

malam ni susah plak aku nak tido...dah la weekdays pon aku bermasalah nak tido...lewat tido bangun awal! Terbaekkkk! susahkan orang type A ni:

jadinya mari muhasabah diri nape aku xleh nak lelap pagi2 ni:

  1. Mungkin sebab kelas basikal ngan aerobik buat aku masih segar!
  2. Aku rasa esok cuti, so wat pe nak tido lewat..
  3. mungkin sebab FB!
  4. WINDU PADAnya
  5. diet kot!
  6. aku teringin nak ada gaji!
  7. pk banyak sangat! (duit, berat badan, hatta kisah anjing nak lintas jalan pon aku still pk)

ohhh! dah mula menguap! ok...bye! jom tido!!!

Friday, June 3, 2011

3rd of june 2011

selamat malam semua!

mimpi yang indah-indah....rehat la sebelum esok menjelma...
semalam hari yang terumbang ambing bg ku... secara emosi! tp masih gagah bergelak ketawa sepanjang masa...

hari ini...aku pasti mencari keselesaan! susah nak lelapkan mata... aku psychotic! hurmm... term baru yang harus aku kaji kebenaran padaku...

seperti biasa, aku gemar berjalan2 sekitar ipoh, acap kali sesuatu berlaku... aku lega... terasa ipoh sungguh besar setiap kali begini!

p/s: paklin: tq teman main bowling tonite...aku kalahkan ko ag 2 game...hehe
p/s: TGIF
p/s: masih merindu!

Thursday, June 2, 2011

tentang hati

salam

hari ni bermula dengan sangat baik...bangun, aku subuh, mandi dan g ke kelas.. Alhamdulillah, sasaran nak mulakan perjalan ke kolej sebelum kul 7.15 dah tercapai. cerita semalam biarlah di tinggalkan. aku seorang yang sangat memahami... insyaAllah, semuanya bakal baik-baik belaka. seperti biasa, aku parkir di tempat selalunya. dah jadi lumrah, even takde nama aku pon... aku suka kalo dapat parkir kat situ... bukan teduh pon... tapi inilah aku...tak siapa pon tahu...

masuk dalam kelas, mula sambung nak present case semalam... semalam aku penat..nak bace benda lain...alih-alih aku tgok house plak...hurm! aku ske! jadinya aku xberapa nak siap case semalam aku g tgok...tiba-tiba dr S masuk.. owh, gud mornen doc! tiba2 plak aku ditanya mcm2... pasal notes la... itu la..ini la...owh rupenya dia ada bg nota kat sorg stud ni...baru aku paham... tibe masa di tunggu.... budak yang patot bg notes tu kat ajk potostat terlupa plak.. ok, al kisahnya...aku la yang akan kena. sabar jela..


i'm sorry dr! u a lit bit annoyed me today.. yes! i'm the class rep...but i'm no responsible if white board tu kotor ker...ape ker... bahasa plis la jage skit.. n guys ( male stud) plis la...dun be like a something.. dun senang2 nak guna ur words.. remember! aku ni pangkat abang dari korang... n if uols feel like leh buat benda lagi best! ok go on...

ok, cool down...aku bukan stud yg bungkor pon... xmau nak drag on sedih2... alhamdulillah: ada sorg adik ni msg! masuk telinga kiri, kuar telinga kanan! thanx so much! its really helps me!

ape pon, hari mmg superb! love dr tin win so much!... tp...plis...jgn berderet2 kelas k... haha...

p/s: malas nak berfeeling-feeling ni... aku pon ada masalah sendiri...
p/s: plis jgn kaco aku waktu study... if korang nak buat ape pon kat belakang...azab korg la..



Monday, May 30, 2011

ipoh owh ipoh!

ipoh:

- aku sayang ko sebab ko tanah kelahiran aku!
- aku sayang ko sebab ko punyai banyak makanan menarik.
- aku sayang ko sebab ko ni tempat aku study.
- aku sayang ko sebab ko ni banyak gunung (sejuk mata).
- aku sayang ko sebab ko tempat aku selalu dating.
- hurmm....

tp, since beberapa saat ni...ko ragut kebahagiaan aku!---- aku redha je la...sbb aku sayang kat ko!

alhamdulillah...aku kembali dari kejauhan...

aku akui! jasadnya berada di senawang...tapi hati entah ke mana...
akhirnya hati ku tenang semula...! tq...

tq buat semua air mata...tq buat segala pengorbanan!

p/s: susah bila berbicara soal hati...


Friday, May 27, 2011

tahu siapa aku!

ok start with diary of thursday!
bangun..siap2..g kelas...ada dua lectures...ok damn semalam kene p forensic! lucky enough we got the opportunity to smell 5 days rotten body! phewwww...n yucks...n Alhamdulillah...ko ade? xde kan...wajib jeles tahap gaban... since forensik tak la lama... (btw thanks to Mr Kadi..ur so nice!)...aku ngan kawan p la ke wad for keje2 berbual ngan pesakit...walaupun aku wisau depan dapat cam bau yang xbest...arkhhh

since tak banyak mende for semalam...aku p dapatkan sesi kaunseling...kaunseling ke? itu aku jela yang taw.. aku rasa lega dan aku taw aku siapa... is not easy for be encik hakimi...i have my own personality..which is hanya a few yang leh tahan...n aku happy becoz kami masih bertahan...

owh drama! damn...damn..damn! another 3 weeks surgery posting! ngah berkira2 aku masih lemah...so, the next 3 weeks...aku akan lebih kerap mencemar duli ke hospital...! hahaha

p/s: saya ske ribena...tp xpenah minum ribena di McD...haha

Wednesday, May 25, 2011

hero

setiap sorg wajib la ada hero masing2 kan! ade yang ske superman, kalo anak buah aku...sah2 la mosmos dier (ultramen cosmos)... ade yg jdkan ayah as their hero... xkurang jugek yang jdi kan P---M as hero (L) hahaha...

sah2 la aku kategori manusia pon ada hero...
bagi aku hero ni xsemestinya gagah....hensem...macho or so on la... hatta pompuan pon leh jadi hero...tp kita kenali sebagai heroin...aikk... whoaa!

aku ada hero aku... hero aku walaupun aku kenal tapi xpenah selamatkan aku lagi la bila tersdung kat batu... tp dier la hero aku... aishhh (dah macam cerita spidermen plak)....lain kes ni... lekkkluu.... xniat pon nak ngajar benda2 senget benget....

hero ni sllu lah aku jadi kan pembakar semangat...biler teringat...kemain la aku study...buat benda yg best2...kena belasah ngan PT pon aku still leh senyum...aduishh...

----pendek kan cerita...aku ada HERO..... ko ade? xde g crik cepat surat khabar ker...ape ker...jadi kan hero... jadikan idola xleh... nnt semua benda kene ikot....naah k..jadi diri sendiri...no plastik beg setiap hari!

aku pon teringin kat nak jadi hero pada manusia... jdi sumber inspira-si... hopefully leh jadikan somebody lebey happy... bila aku dah keje nnt aku try nak jadi yang paling sweet skali...sweet sampai manis darah sape yg tgok...manis sampai kene ganda dose insulin...which means aku manis la...sejuk mata mak bapak yang bukan kandung aku tgok ( if mak ayah aku memang dah sejuk kot)... kalo leh nak jadi mak angkat...bapak angkat la...nenek angkat la...atok angkat la... ops...no-no...xlarat kang... minum susu lu...baru tulang kuat...

walaupun aku taw kekurang diri aku...sebolehnya aku try nak ubah.. memang aku tembon...tp pk kan role aku as dot n dot...now aku g ke dot-dot for buatkan aku lebey ensem... hopefully usaha aku ni leh bg inspirasi pada yang dot n dot...


tu baru satu...yg lain malas nak tunjuk...hahaha... (xdelah)

kla, xlarat nak merepek...aku penat...sgt!

p/s: ramai adik-adik yang nak jadi dr berkeliaran di hospital... luv to see them! semoga kita semua jadi dr yang terbaik!
p/s: fuh! nasik ayam hospital xsedap! kannn sir?

Tuesday, May 24, 2011

penat

hari ni kelas aku mcm biasa...cuma dr azri neurosurgeon cancel kelas... syukur gak la, sbb dapat aku siapkan tutorial microb. habis je buat tutorial..aku settle kan few urusan then terus ke wad surgery hospital..

owh arini aku tekad nak clerk case AUR (acute urinary retention) balik. Nekad nak betulkan kesilapan semalam. akhirnya jumpa sorg pakcik. memang friendly gler... siap nak jodohkan kawan aku lagi ngan anak dier...haha.. kes pakcik ni AUR dengan kencing berdarah (hematuria). kes yang menarik...sah la aku guna skill aku dapat semalam buat history taking...

abis je buat history taking, dtg sorg HO ni nak pasang urinary catheter. Owh, ngilu rasanya negok benda tue masuk kat situ...alaaa..kat situ...rasa nak guling2 je tgok....ishk3...kesian gak tgok paksik... tp takpe la pakcik, sakit2 pon...tp dpat pegang tgan kawan saya kannn....haha

habis je clerk, aku balik kolej...before dat kawan aku, D belanja waffle...yaaaaww...rezeki...tp yg pelik aku xabes makan...masam giler kot jem dier... terus la balik...makan nasik ayam...tp satu jer...=D... arini naseb tak baik...nak tgok pinky!!! salah aku gak...lambat sgt naik...haha

abes je kelas tutorial...aku buat revision skit pasal physical examination untuk acute appendicitis.. then dalam kul 4 g la wad, clerk sorg pt... habis2 je dah kul 6.. ehhemm...berita gembira hari ni! mak aku dtg! yeayyy...

lately ni aku senang hati...aku dah banyak berubah... suka bergurau...suka senyum...suka tegur orang... kadang gurau aku ngan kawan2 memang melampau, tp aku sllu je pk baik...orang kata mulut jahat, tapi hati syahdu k! haha... lantak la org nak pk ape...aku buat ni pon demi kebaikan diri gak...


p/s: sekarang ni aku tgok dr2 kat hospital ni muka masam jer...tgok pt macam tgok binatang lam skrg...hopefully aku xjd mcm ni... doctor senyum la skit...
p/s: makcik, esok masak nasik ayam lebey! haha


k la...nak ZZzzzZZZ...jap ag bru study...ahhhh

wasalam


Monday, May 23, 2011

wad 2A

salam~

hari yang bermula dengan ceria, eksposisi dengan kekecewaan , klimaks dengan kerisauan dan pengakhiran dengan ketabahan!

Hari ni aku kene present satu kes: Acute urinary retention. Pergi clerked kes nya smlm (ahad), pakcik ni umur dah 87 tahun. Dtang ke hospital dengan aduan kesukaran nak buang air hingga menyebabkan kesakitan yang teruk. hurmm... sedih bila history taking aku dikatakan kosong... I'm sorry dato.. a lot of things masih kena saya baca.. when deals with patients yang ada masalah buang air kecil ni.. main fokus harus kepada masalah buang air dan bukan masalah kesakitan. its totally different when we clerk a patient yg dtg mengadu sakit pada abdomen mereka (perut).

Bila Dato start pandang semacam, aku dah kelu...kecewa sgt2... the whole night prepared, but at the end...aku buat benda ni jadi buruk sgt! harap2 la benda ni tak berlaku lagi... takpela... aku bukan student yang bijak sgt pon... tapi aku cube nak jadi bijak.. niat aku nak jadi dr yang bagus..

InsyaAllah dalam usia tiga tahun ag...harap aku makin matang.. matang dalam setiap urusan.. umur pon dah 24 tahun.. ada yang aku mula matangkan, ada yang belum.... tapi bangga sekejap ngan diri sendiri.. now dah mula leh senyum kat semua orang.. hatta jaga kat kolej pon aku bg salam... ni kan pulak pt, nurse and dr kat hospital... senyum meleret2.. senyum kan sedekah.. tak baik jadi sombong..

anyway, minggu ni aku akan di uji ag... forensic medicine... aku mmg tak ske benda autopsi ni... memang seram sejuk la...tp, dah giliran...kena la tabah...


p/s: hahahaha... td aku ada jumpa sorg mamat ni... dok ngajar students dier... muka ganas... tapi hati baik katanya! gud luck sir... wish i can learn something from u!

Sunday, May 22, 2011

waktu melawat pesakit

salam:

mesti semua pernah ke hospital kan...ada yang dtg sbb nak dpat rawatan. mcm2 rawatan...kecemasan atau yang tak berapa cemas selain yang ske buat cemas.. ada jugak yang dtg sbb nak melawat pesakit.. kalo cik bedah hujung kampung masuk spital...hampir nak satu bas dtg melawat... riuh rendah jadinya wad..sampai ada yang menumpang duduk kat katil sebelah...bgus2... amalan yang baik...

mcm2 orang akan dtg ke hospital untuk bermacam2 alasan... dulu sebelum jadi pelajar medic... pernah gak la aku melawat pesakit kat wad.. tp dtg kejap je...sbb keluarga xske lama2 kat sana...aku ske! ske tgok dr!

aku gak pernah masuk ke hospital.. tahun 2005 dan tahun 2010.. dimasukkan ke wad kerana asthma dan demam denggi. keseluruhannya masuk ke hospital memang tak best... lagi2 kalo waktu orang melawat.. ntah, aku rimas... rimas sbb diorg bising..."weyh! aku xsihat ni... leh plis senyap sikit tak... doakan aku sembuh... n pandai2 la crik jalan nak pulang"... tu dulu la...


kadang2 lepas je balik dr bed side teaching...selalu je dgar orang gaduh ngan pak guard n mak guard.. dulu aku pon ske marah2 mak guard kalo xpat naik n p melawat (masa bkn waktu melawat la)... tp skrg baru aku sedar... nape adanya waktu melawat... mari kita pikirkan kenapa?:

  1. pesakit dihospital perlukan rehat: masuknya pesakit ke wad bukannya kerana mereka ni ske, tp lebih kepada pemantauan yang lebih rapi oleh orang yang berkelayakan.
  2. prosedur dan rawatan: sebagai orang luar, banyak yang tidak diketahuai bahawa teknik2 perubatan adakalanya menyakitkan dan menyeksa kan.. Aku sendiri kelu apabila melihat pemasangan kateter kepada pesakit prostate. Pesakit menjerit2 kesakitan. Adakalanya orang awam akan lebih meburukan keadaan apabila keadaan ini dilihat.. pelbagai cerita akan muncul!
  3. Hospital selain dr mempunyai kakitangan terlatih, terdapat juga para pelajar jururawat, pelajar perubatan dan sebagainya. Apabila adanya sesi pembelajaran.. kerjasama pesakit amatlah diperlukan (kalo dah takde yang setuju, camne nak ada dr nnt??). adakalanya apibla pemeriksaan dijalankan, ada bahagian tubuh badan akan dibuka, "adequate expose" jika pemeriksaan kesakitan abdomen sebagai contoh, bukaan secukupnya adalah dr garis puting (nipple line) hinggalah ke lutut (knee). hal ini pasti menyukarkan jika terdapat orang2 awam yang turut berada di wad pada waktu yang tidak dibenarkan.
banyak lagi sebab2 mengapa waktu melawat perlu dipatuhi... cukuplah yang ini sahaja diulaskan...

p/s: nak g clerk patient untuk sesi bedside esok... nak crik pesakit prostate (Benign Prostatic Hyperplasia)

Saturday, May 21, 2011

sabtu

salam,

sabtu masa nak rehat2...sah aku rehat.. bgun subuh aku solat...
kembali ke ruang tamu...gulik kiri kanan...sah aku terlena...ishkk3... rasa tak biasa...tak biasa nak malas2...rosak jiwa nnt. fikirkan banyak lagi yang nak dibuat...kepala kembali ke atas bantal...ye bantal...akhirnya aku lelap...lelap..lena...

masih di hari sabtu...panggilan dr mama.. sayang mama... keadaan ayah...buat aku risau... tp sabtu masa nak rehat2... bye mama...kembali ke pangkuan bantal.. dan aku lelap... lena... ahhh! dasar pemalas... optimistiknya...aku perlukan rehat... haha

terjaga dr lena...aku sedar masih hari sabtu..ye masih sabtu... tapi aku rasa aku dah mula nak plan sesuatu.. sesuatu yang biasa ku buat hari sabtu.. tapi hari ini aku selsema.. meleleh hidung sebelah kiri ni.. macam budak hingusan... ye aku suka...sbb rasa muda.. sudah! aku lapar...mari masak...dua hidangan aku sediakan... makan mengikut sukatan... tp hari ini hari sabtu...perlukan kemewahan.. aku makan lebih.. owh! liposuction ku...macam mane? ahh... tak pe...kang buat lagi!

skrg sudah petang... maghrib sudah.... aku tggu... masih bersaki baki masa untuk dipenuhi... tapi sabtu! ahh... aku perlu kuat... duduk di rumah tanpa berjumpa manusia...gila! tapi aku masih syg sabtu...i love u sabtu!

Sunday, May 8, 2011

selamat hari Ibu!

salam!

selamat hari ibu, Mama!
i luv u so much....

takde wanita lain yang semulia kasih dan pengorbanan mama...
windu sgt ngan mama!

lagi dua minggu wan balik...kita g sopping yer...simply siti mak mesti dah habis kan...


warghh! sungguh2 rasa sunyi...Ipoh oh ipoh...ko sungguh membosankan... aku sayang ko hanya sbb aku study kat sini jer...kalo xdah lama aku pindah UK okay!

try takmo ikot perasaan! aku nak mula jadikan rumah macam ala2 chef2 afc tue! brg dah ada...cuma a few aku lupa beli! minat sgt nak buat masak2 n baked2 ni...hahaha...

k, dah ngarut banyak...jom tido!
esok : kuliah anemia, arthropod borne viral diseases, bedside, forensic...walawey!

Friday, May 6, 2011

pergorbanan dan kebahagiaan!

salam:

hari-hari pon dok dengar orang cakap. ada yang cakap manis2 je. ada yg cakap pedas2 je. tapi yang paling xbest cakap manis depan, belakang dok buat taik...busukk gilerr.

hari2 dengar orang cakap: "wan biler nak kurus" "wan ko ni bising la" "wan leh x jgn gni", hahaha, aku mampu gelak je... yang aku taw aku xmo stress2.. sbb lagi 3 tahun, banyak ag stress yang aku nak pk. so now kita enjoy!! ko nak cakap ape...cakap la syg.. mulut ko pon bukan besar sgt... dah penat nnt...diam la nnt...hehe..

tapi tak dinafikan, walaupon ada yg kdg2 buat aku marah n sedey.. tp ramai gak yang aku sayang! windu tak xjumpa korg. kat kolej ada, kat u lama ada, dan seumpamanya... blogger? hahaha tak adooo!

sejak kat ipoh ni... baru aku rasakan perlunya pergorbanan dalam mencari kebahagiaan. kalo dalam study, kalo xstudy awal...alamatnya bungkus la.. xstudy ngan kawan yg betul, alamatnya....balik kg!

tu baru satu contoh...banyak ag contoh yang lain. disebabkan aku suka study kat coffee beans (CBTL) ada gak orang yang kata "ni tempat orang kaya2 je study" haha.. skali ag salah yer.
kalo kna gaya simpan duit, dan waktu yang kita luangkan kat tempat tu serta keadaan yang kondusif berbaloi sangat! lagipon semua beverage kat situ ngan foods semuanya halal...haha..

jadinya, fikiran kita kena terbuka.. hidup hanya sekali jangan sia-siakan peluang yang ada...ok!
(kali ni g starbucks)

p/s: suka dengar sinar pagi kat sinar.fm!
p/s: tak suka orang kata kursus perubatan IPTS ni tak setaraf!
(tgok dulu, jgn sembrono je tuduh)

(dalam clinical skills lab)


pinjam kreta untuk bergambar! hahaha

Thursday, May 5, 2011

penilaian kursus

salam: Alhamdulillah, dah sebulan melangkah kaki ke 'clinical year' ni.

tamat la sudah modul introduction. Seronok ada, kompius ada tp yang penting batch aku memang GIGIH. salute la korg..study xhenggat...relax la...jauh ag ni... Paling aku suka bila p wad. Jumpa patient.. Kena revise dulu, sbb tu tanggungjawab!!

nak ambik darah aku xberani ag...guna patung aku terer la..hahaha...insyaAllah aku akan terus study! sbb dah janji kann...

so pas ni akan belajar balik semula dalam kelas. 8-10 kelas kuliah, 10.30-12.30 bedside then petang forensik. Umumnya gitu la, tp selasa ngan kamis extra skit la...sbb ada pengajian umum.. haha..

arini nak kata gembira sgt tak jugak, sedey xjugak... maybe windu je kot...pada ape? itu rahsiaa! haha... cuma aku a lil bit stress laaa.. aku wisau pasal study ni...banyak sgt nak cover...hurmmm!

pada kakitangan admin kolej, plizz la..jgn bazirkan kertas... mulakan sistem on9 nak buat ape pon. kalo ukm dulu, pilih subjek on9, gugur kursus 0n9, even tgok result pon on9. nak buat feedback kena la betol2...setakat bg kertas...hurmm...kalu aku pon aku koyak..

xpon kita wat feedback kat sini jela:

1. Dr T.W ( aku rasa dier best)
  • dier ni surgeon. ilmu dier luas..ajar comm skill.
  • Asal dr myammar tp dah lama mendidik dr kat malaysia ni.
  • paling best dier bg smgat..setiap kata2 dier aku ske! ada value..
  • sayang lebih kat dr T.W sbb kata saya leh jd MP nnt (ramai kata dr banyak ckap, tp saya ske!!)
2. Dato Dr. S
  • Dr ni surgeon gak..
  • agak lawak n pendekatan ajar menarik
  • agak ganas, tp aku rasa dier ni xlebey anggap kita cam anak dier!
  • paling xlupa quote 'i can see a lump"
3. Dr H
  • pon bukan dr malaysia
  • tp kepakaran dier wat aku terpegun!
  • kalo slh jawab dier tenung cam nak tumbuk, tp kejap je...akhirnya lawak smula.
  • ske bunyi buzer dr... ekkk!
4. Dr W
  • banyak kali dpat ngan dr ni. sayang lebih sbb dr cool!
  • promise saya akan study awal. tq sbb xmarah lebey
  • quiz sblh pt boleh saya nak terkencing...haha
5. Dr. R
  • Awak hebat. tp agak xseswai kalo ajar dak xmatang.
  • dr beri saya inspirasi.
  • xtaw plak saya dr xtaw juling tu ape...hahaha
6. Dr. ChSF
  • srunuk kelas ngan awak, agak kebapaan..
  • tp xelok get in a basket then u lift it ur self...haha
7. Dr S (ort) : awak bru, tp best
8. Dr Mr : awak nampak baik, tp saya yakin awak baik.. (xmo percaya ckap org)
9. Dr Th: saya ske awak...inspirasi...gelak delay awak paling srunuk!
10. Dr V: tQ dr...smgt saya tgok semgt dr!
11. Dr SZ: srunuk kat KK gunung rapat ngan awak!

secara umumnya dr-dr saya semua the best... xsabar nak gali ilmu ag ngan dr!

k la, dah nantok! selamat malam semua!!!!


Wednesday, April 20, 2011

engine starto!

salam:

currently I'm already entered Phase 2 at UniKL.

masih xde mood nak cerito ape2...muge tulis nie, akan dapat mood yang lebih baik untuk terus menulis...hehe

bye...nak siap g kelas!

Sunday, March 6, 2011

syukrannnn!


Alhamdulillah...usaha tangga kejayaan!
melangkah satu tapak lagi kehadapan...
makin berat dugaan!
insyaAllah pasti dapat ditempuhi jua!

Monday, February 21, 2011

sedangkan!

assalamualaikum!

tinggal 7 hari sebelum menjelang hari terpenting bagi dirku untuk bulan ini!

debarannya ibarat menantikan saat pernikahan yang pasti menggegar jiwa..

ape yang pasti: usaha masih diteruskan...kejayaan dan kegagalan adalah hak yang diberikan oleh Nya..

pastinya, usaha yang bersungguh-sungguh akan dibalas dengan senyuman terindah!

biarkan semua gelora perasaan ini berlalu...jadikan ianya pembakar semangat!

doakan aku semua!

Sunday, January 23, 2011

yesterday

salam

cube layan mata jap...ermm...pejam, celik,pejam,celik.... its not work la...xleh tido jugak...
supposed-ly...yesterday hari cuti dr segala aktiviti biasa...patotnya dapat buat mcm2 n rehatttttttt yang panjang...tp: aku xsihat... bgun je pagi dah ke tandas...cibit ribit plak semalam...adoh...

since aku mmg malas nak kuar (ikot schedule..kena survive tanpa barang dapur) . Aku masak la bubur..well, bubur kosong, makan la skit..perut makin xsedap..mybe my fault jugak..selalu skip lunch etc...

Bila banyak air dah hilang, aku pon mula la pening...adoii...this not percutiaan yg best...dah pening demam pulak...haishh...aku dah mula mamai n badan letih2...
Seriusly, aku takot sgt nak pk benda ni...since aku dah kena dengue bulan puasa yg lepas.. Sakit...!
bila dah sakit, biasa la..kena ngaku gak la.. aku mmg manja..ikot perangai ayah kot...hihihia. Sorry la pada yang aku susahkan...

mmg kalo boleh aku nak sorg2 go thru sakit ni...sbb xbaik nak wisaukan sape2... tp aku still ag trauma kot bila pk2 kan dengue...I'm So sorry!

Then aku kuar crik ORS ngan activated carbon..angin aku rasa..beli roti kings then g makan sup ekor.. malas nak ajak kawan2...jadi sorg la aku..pas je mam..g lepak padang ipoh...ramai gak fmily yg dtg cni...tbe2 windu family...dan....dia... =(

------>saya mmg jahat




Thursday, January 20, 2011

18 November 2008

owh yeahh!!

aku masih teringat...awal pagi 18 november 2008 aku menghafal nama2 parasit kat UKM dulu...

kini...hal yang sama terjadi... warghhh! tapi kali ni rasanya lebey cemerlang...dulu cemerlang gak...siap dapat hadiah ag! hadiah yang tak ternilai...18 November! still luving u! ahakss...


Schistosoma mansoni
Blood fluke
(fluke yang paling 'gatai' dalam sejarah fluke)

esok ada assessment basic clinical science!

hoyehh!
microb,parasito,patho,pharmaco......

I noe...its getting too near before ejaculation!

salam semua!

Ejaculation! o....M...G! giler ahh...sensored terus la pas ni!

no..no..no...still maintain tontonan umum walaupun xbape ada yang nak bace! redo ajelah...agpon bukan ilmiah sgt!


things getting more and more by day! aku rasa stress! rasa gemuk!rasa excited!
its not about hormone! tp ini jalan pilihanku! Kekuatan amat perlu ketika ini! exammm! OWHHHH!

hopefully! tyme exam nnt...segala ilmu dan pengetahuan yg aku ada...akan ter'ejaculate' pada kertas jawapan dengan tepatnya! hehehehe...shhhhhh!


p/s: saya ada kawan, dier ni gelap, perasan hensem,pukui sakit, muda ag,dah ada GF,BFF aku,otak blue skit cam aku, ske gosip, serius, nak jd pakar bius! DR REMY katanya...muntahhhh!

arini xpat la makan gulai kari or lemak! banyak org buang dosa ooittt!


Wednesday, January 12, 2011

incompletely me!

i'm not complete....without u,.......U, i feel stronger which mean u complete me!

today: 12 Jan 2011...

class till 5pm...sleepy but still manage to huha in the class! the best part today... we have our last ILA (integrated learning activity)... next? CLINICAL YEAR...but of coz la after u habis n pass Final exam..hush..hush...

learned a lot today, ethics, trematode, microbes (thanx ya!...u r superb intel la)....but the most important thing is, i feel i can accept all this adik2 inside the class...yeahh...they r quit annoying...but smtimes they are so adorable! sheeeeyttt!

i hv removed my gauze that pakar put inside my right ear...pheww! Alhamdulillah...it just debris due to excessive activity of mining! hahaha...Tympanic membrane still intact...Aminn Ya Allah...
so, dont gatal2 korek ur ear k...if not, it will end up like this!



1. gauze nak ditanggalkan! pekak jap pakai ni!


2. Tarik ag! yeahhhh

3. tara! huhu...feel like hv a new ear after taking thiss off!

end of the day: aku lupa dat i'm not hving lunch yet! lapa!...balik rumah...letih! n i'm really dun like this feeling...like aku sorg je kat dunia ni! maybe penat....

p/s: patients with 2nd infection of dengue will hv greater chances to die
P/s: sowi, i hv no attention to annoy u...my life! my luv, my eberything

Monday, January 10, 2011

Alhamdulillah!

semuanya baik2 belaka!

p/s: arini xda kelas kul 8...ada org larang...lalala

Sunday, January 9, 2011

saya suka!

dalam diam2...

ku tanam windu jauh2...

dah berbulan xberjumpa...

ingin ku jamah sedikit bila bersua...

terasa ghairah syahdu terasa...

kerana itu ku kan jamah semua...

aaaahhh! sedapnya....

bolehkah hari2 begini rasanya.....

ohh BURGER NICE....!!!

hahaha....ngidam...jom! beli kat depan...harap2 bukak!

p/s: doakan treatment esok semuanya baik2 belaka!

end of day::: tympanic membrane plizz tabahkan diri!

Allah: ujian melanda ag...

Don't noe wat to do... g GP td, dr check telinga dah ada pus! Allah, berdebar gak, tp katanya ear drum still ok.. she just give me refer letter to ER

Pasrah gak nak g, coz taw ramai kat ER...lagi pon aku kan KUAT...tp mengenangkan aku sygkan telinga aku...tabahkan jua melangkah...drive all the way from Silibin (dah ada Domino's weyh pekan ni) to GH...dupdap juga la jantung...still trauma nak ke sini...

sampai je, jumpa abg yg ok2 la..(xtaw hensem ke tak..sape suuh pakai mask)...dier tanya "napa ni?" aku pon jawab" sakit"...dier tanya ag" sakit ape"...aku jawab, "sakit telinga"...ok, bg IC...pastuh dier pon tulis la....mak aiii! nauzubillah....ramai kowt...mane taknya, anak sakit....serombongan bus dtg support...ishk3...makcik2 semua...dtg hospital ni xlah best mane...Dr ensem sllu ada waktu pagi je...hahaha...nnt kena nasocomial infection baru taw...hehehe blink2!

lama dok tunggu...akhir dapat gak jumpa Dr...tp yg paling best...dier pon dok refer aku suuh g ENT...aiyoh....sayang amoi Dr Chan... u don't even look at my ear pon...simply put otitis media...meraung aku bace...takot kot...

xpe la...Dr chan, u looks great tonite...pakai heels ag...abes keje nak g loncat2 ek...haha...tQ sbb sudi bg refer later...

doakan keselamatan tympanic membrane aku! Aminnnn!

Saturday, January 8, 2011

saya home alone, saya ok

selamat hari sabtu...

tugasan minda hari ni nak kena:
jogging pepagi, carik sotong, goreng nasik ada sotong, kemas rumah!!

tapi malangnya, saya tak buat semua tue ag...tersekat dalam rumah yg penuh dengan habuk...

bersepah sana sini...adushhh! erik leong, mai dtg kemas rumah!!

kul 3 kang ada kelas...dua ari dah ponteng....arkhhhh...dunia!

now aku dah putus harapan nak completekan kemas rumah..frustration! emo...

tp yg paling best, duk umah sorg2...nak buat ape pon boleh...kentut kuat2...pkai 18sx pon leh...hehehe

saya home alone, saya ok...lolzzz

Friday, January 7, 2011

arghhhhhh!!!

Ya ALLAH~~~

final exam dah dekat!

busy like hell... everything need to revise....

usaha-usaha-usaha-usaha....