Monday, May 30, 2011

ipoh owh ipoh!

ipoh:

- aku sayang ko sebab ko tanah kelahiran aku!
- aku sayang ko sebab ko punyai banyak makanan menarik.
- aku sayang ko sebab ko ni tempat aku study.
- aku sayang ko sebab ko ni banyak gunung (sejuk mata).
- aku sayang ko sebab ko tempat aku selalu dating.
- hurmm....

tp, since beberapa saat ni...ko ragut kebahagiaan aku!---- aku redha je la...sbb aku sayang kat ko!

alhamdulillah...aku kembali dari kejauhan...

aku akui! jasadnya berada di senawang...tapi hati entah ke mana...
akhirnya hati ku tenang semula...! tq...

tq buat semua air mata...tq buat segala pengorbanan!

p/s: susah bila berbicara soal hati...


Friday, May 27, 2011

tahu siapa aku!

ok start with diary of thursday!
bangun..siap2..g kelas...ada dua lectures...ok damn semalam kene p forensic! lucky enough we got the opportunity to smell 5 days rotten body! phewwww...n yucks...n Alhamdulillah...ko ade? xde kan...wajib jeles tahap gaban... since forensik tak la lama... (btw thanks to Mr Kadi..ur so nice!)...aku ngan kawan p la ke wad for keje2 berbual ngan pesakit...walaupun aku wisau depan dapat cam bau yang xbest...arkhhh

since tak banyak mende for semalam...aku p dapatkan sesi kaunseling...kaunseling ke? itu aku jela yang taw.. aku rasa lega dan aku taw aku siapa... is not easy for be encik hakimi...i have my own personality..which is hanya a few yang leh tahan...n aku happy becoz kami masih bertahan...

owh drama! damn...damn..damn! another 3 weeks surgery posting! ngah berkira2 aku masih lemah...so, the next 3 weeks...aku akan lebih kerap mencemar duli ke hospital...! hahaha

p/s: saya ske ribena...tp xpenah minum ribena di McD...haha

Wednesday, May 25, 2011

hero

setiap sorg wajib la ada hero masing2 kan! ade yang ske superman, kalo anak buah aku...sah2 la mosmos dier (ultramen cosmos)... ade yg jdkan ayah as their hero... xkurang jugek yang jdi kan P---M as hero (L) hahaha...

sah2 la aku kategori manusia pon ada hero...
bagi aku hero ni xsemestinya gagah....hensem...macho or so on la... hatta pompuan pon leh jadi hero...tp kita kenali sebagai heroin...aikk... whoaa!

aku ada hero aku... hero aku walaupun aku kenal tapi xpenah selamatkan aku lagi la bila tersdung kat batu... tp dier la hero aku... aishhh (dah macam cerita spidermen plak)....lain kes ni... lekkkluu.... xniat pon nak ngajar benda2 senget benget....

hero ni sllu lah aku jadi kan pembakar semangat...biler teringat...kemain la aku study...buat benda yg best2...kena belasah ngan PT pon aku still leh senyum...aduishh...

----pendek kan cerita...aku ada HERO..... ko ade? xde g crik cepat surat khabar ker...ape ker...jadi kan hero... jadikan idola xleh... nnt semua benda kene ikot....naah k..jadi diri sendiri...no plastik beg setiap hari!

aku pon teringin kat nak jadi hero pada manusia... jdi sumber inspira-si... hopefully leh jadikan somebody lebey happy... bila aku dah keje nnt aku try nak jadi yang paling sweet skali...sweet sampai manis darah sape yg tgok...manis sampai kene ganda dose insulin...which means aku manis la...sejuk mata mak bapak yang bukan kandung aku tgok ( if mak ayah aku memang dah sejuk kot)... kalo leh nak jadi mak angkat...bapak angkat la...nenek angkat la...atok angkat la... ops...no-no...xlarat kang... minum susu lu...baru tulang kuat...

walaupun aku taw kekurang diri aku...sebolehnya aku try nak ubah.. memang aku tembon...tp pk kan role aku as dot n dot...now aku g ke dot-dot for buatkan aku lebey ensem... hopefully usaha aku ni leh bg inspirasi pada yang dot n dot...


tu baru satu...yg lain malas nak tunjuk...hahaha... (xdelah)

kla, xlarat nak merepek...aku penat...sgt!

p/s: ramai adik-adik yang nak jadi dr berkeliaran di hospital... luv to see them! semoga kita semua jadi dr yang terbaik!
p/s: fuh! nasik ayam hospital xsedap! kannn sir?

Tuesday, May 24, 2011

penat

hari ni kelas aku mcm biasa...cuma dr azri neurosurgeon cancel kelas... syukur gak la, sbb dapat aku siapkan tutorial microb. habis je buat tutorial..aku settle kan few urusan then terus ke wad surgery hospital..

owh arini aku tekad nak clerk case AUR (acute urinary retention) balik. Nekad nak betulkan kesilapan semalam. akhirnya jumpa sorg pakcik. memang friendly gler... siap nak jodohkan kawan aku lagi ngan anak dier...haha.. kes pakcik ni AUR dengan kencing berdarah (hematuria). kes yang menarik...sah la aku guna skill aku dapat semalam buat history taking...

abis je buat history taking, dtg sorg HO ni nak pasang urinary catheter. Owh, ngilu rasanya negok benda tue masuk kat situ...alaaa..kat situ...rasa nak guling2 je tgok....ishk3...kesian gak tgok paksik... tp takpe la pakcik, sakit2 pon...tp dpat pegang tgan kawan saya kannn....haha

habis je clerk, aku balik kolej...before dat kawan aku, D belanja waffle...yaaaaww...rezeki...tp yg pelik aku xabes makan...masam giler kot jem dier... terus la balik...makan nasik ayam...tp satu jer...=D... arini naseb tak baik...nak tgok pinky!!! salah aku gak...lambat sgt naik...haha

abes je kelas tutorial...aku buat revision skit pasal physical examination untuk acute appendicitis.. then dalam kul 4 g la wad, clerk sorg pt... habis2 je dah kul 6.. ehhemm...berita gembira hari ni! mak aku dtg! yeayyy...

lately ni aku senang hati...aku dah banyak berubah... suka bergurau...suka senyum...suka tegur orang... kadang gurau aku ngan kawan2 memang melampau, tp aku sllu je pk baik...orang kata mulut jahat, tapi hati syahdu k! haha... lantak la org nak pk ape...aku buat ni pon demi kebaikan diri gak...


p/s: sekarang ni aku tgok dr2 kat hospital ni muka masam jer...tgok pt macam tgok binatang lam skrg...hopefully aku xjd mcm ni... doctor senyum la skit...
p/s: makcik, esok masak nasik ayam lebey! haha


k la...nak ZZzzzZZZ...jap ag bru study...ahhhh

wasalam


Monday, May 23, 2011

wad 2A

salam~

hari yang bermula dengan ceria, eksposisi dengan kekecewaan , klimaks dengan kerisauan dan pengakhiran dengan ketabahan!

Hari ni aku kene present satu kes: Acute urinary retention. Pergi clerked kes nya smlm (ahad), pakcik ni umur dah 87 tahun. Dtang ke hospital dengan aduan kesukaran nak buang air hingga menyebabkan kesakitan yang teruk. hurmm... sedih bila history taking aku dikatakan kosong... I'm sorry dato.. a lot of things masih kena saya baca.. when deals with patients yang ada masalah buang air kecil ni.. main fokus harus kepada masalah buang air dan bukan masalah kesakitan. its totally different when we clerk a patient yg dtg mengadu sakit pada abdomen mereka (perut).

Bila Dato start pandang semacam, aku dah kelu...kecewa sgt2... the whole night prepared, but at the end...aku buat benda ni jadi buruk sgt! harap2 la benda ni tak berlaku lagi... takpela... aku bukan student yang bijak sgt pon... tapi aku cube nak jadi bijak.. niat aku nak jadi dr yang bagus..

InsyaAllah dalam usia tiga tahun ag...harap aku makin matang.. matang dalam setiap urusan.. umur pon dah 24 tahun.. ada yang aku mula matangkan, ada yang belum.... tapi bangga sekejap ngan diri sendiri.. now dah mula leh senyum kat semua orang.. hatta jaga kat kolej pon aku bg salam... ni kan pulak pt, nurse and dr kat hospital... senyum meleret2.. senyum kan sedekah.. tak baik jadi sombong..

anyway, minggu ni aku akan di uji ag... forensic medicine... aku mmg tak ske benda autopsi ni... memang seram sejuk la...tp, dah giliran...kena la tabah...


p/s: hahahaha... td aku ada jumpa sorg mamat ni... dok ngajar students dier... muka ganas... tapi hati baik katanya! gud luck sir... wish i can learn something from u!

Sunday, May 22, 2011

waktu melawat pesakit

salam:

mesti semua pernah ke hospital kan...ada yang dtg sbb nak dpat rawatan. mcm2 rawatan...kecemasan atau yang tak berapa cemas selain yang ske buat cemas.. ada jugak yang dtg sbb nak melawat pesakit.. kalo cik bedah hujung kampung masuk spital...hampir nak satu bas dtg melawat... riuh rendah jadinya wad..sampai ada yang menumpang duduk kat katil sebelah...bgus2... amalan yang baik...

mcm2 orang akan dtg ke hospital untuk bermacam2 alasan... dulu sebelum jadi pelajar medic... pernah gak la aku melawat pesakit kat wad.. tp dtg kejap je...sbb keluarga xske lama2 kat sana...aku ske! ske tgok dr!

aku gak pernah masuk ke hospital.. tahun 2005 dan tahun 2010.. dimasukkan ke wad kerana asthma dan demam denggi. keseluruhannya masuk ke hospital memang tak best... lagi2 kalo waktu orang melawat.. ntah, aku rimas... rimas sbb diorg bising..."weyh! aku xsihat ni... leh plis senyap sikit tak... doakan aku sembuh... n pandai2 la crik jalan nak pulang"... tu dulu la...


kadang2 lepas je balik dr bed side teaching...selalu je dgar orang gaduh ngan pak guard n mak guard.. dulu aku pon ske marah2 mak guard kalo xpat naik n p melawat (masa bkn waktu melawat la)... tp skrg baru aku sedar... nape adanya waktu melawat... mari kita pikirkan kenapa?:

  1. pesakit dihospital perlukan rehat: masuknya pesakit ke wad bukannya kerana mereka ni ske, tp lebih kepada pemantauan yang lebih rapi oleh orang yang berkelayakan.
  2. prosedur dan rawatan: sebagai orang luar, banyak yang tidak diketahuai bahawa teknik2 perubatan adakalanya menyakitkan dan menyeksa kan.. Aku sendiri kelu apabila melihat pemasangan kateter kepada pesakit prostate. Pesakit menjerit2 kesakitan. Adakalanya orang awam akan lebih meburukan keadaan apabila keadaan ini dilihat.. pelbagai cerita akan muncul!
  3. Hospital selain dr mempunyai kakitangan terlatih, terdapat juga para pelajar jururawat, pelajar perubatan dan sebagainya. Apabila adanya sesi pembelajaran.. kerjasama pesakit amatlah diperlukan (kalo dah takde yang setuju, camne nak ada dr nnt??). adakalanya apibla pemeriksaan dijalankan, ada bahagian tubuh badan akan dibuka, "adequate expose" jika pemeriksaan kesakitan abdomen sebagai contoh, bukaan secukupnya adalah dr garis puting (nipple line) hinggalah ke lutut (knee). hal ini pasti menyukarkan jika terdapat orang2 awam yang turut berada di wad pada waktu yang tidak dibenarkan.
banyak lagi sebab2 mengapa waktu melawat perlu dipatuhi... cukuplah yang ini sahaja diulaskan...

p/s: nak g clerk patient untuk sesi bedside esok... nak crik pesakit prostate (Benign Prostatic Hyperplasia)

Saturday, May 21, 2011

sabtu

salam,

sabtu masa nak rehat2...sah aku rehat.. bgun subuh aku solat...
kembali ke ruang tamu...gulik kiri kanan...sah aku terlena...ishkk3... rasa tak biasa...tak biasa nak malas2...rosak jiwa nnt. fikirkan banyak lagi yang nak dibuat...kepala kembali ke atas bantal...ye bantal...akhirnya aku lelap...lelap..lena...

masih di hari sabtu...panggilan dr mama.. sayang mama... keadaan ayah...buat aku risau... tp sabtu masa nak rehat2... bye mama...kembali ke pangkuan bantal.. dan aku lelap... lena... ahhh! dasar pemalas... optimistiknya...aku perlukan rehat... haha

terjaga dr lena...aku sedar masih hari sabtu..ye masih sabtu... tapi aku rasa aku dah mula nak plan sesuatu.. sesuatu yang biasa ku buat hari sabtu.. tapi hari ini aku selsema.. meleleh hidung sebelah kiri ni.. macam budak hingusan... ye aku suka...sbb rasa muda.. sudah! aku lapar...mari masak...dua hidangan aku sediakan... makan mengikut sukatan... tp hari ini hari sabtu...perlukan kemewahan.. aku makan lebih.. owh! liposuction ku...macam mane? ahh... tak pe...kang buat lagi!

skrg sudah petang... maghrib sudah.... aku tggu... masih bersaki baki masa untuk dipenuhi... tapi sabtu! ahh... aku perlu kuat... duduk di rumah tanpa berjumpa manusia...gila! tapi aku masih syg sabtu...i love u sabtu!

Sunday, May 8, 2011

selamat hari Ibu!

salam!

selamat hari ibu, Mama!
i luv u so much....

takde wanita lain yang semulia kasih dan pengorbanan mama...
windu sgt ngan mama!

lagi dua minggu wan balik...kita g sopping yer...simply siti mak mesti dah habis kan...


warghh! sungguh2 rasa sunyi...Ipoh oh ipoh...ko sungguh membosankan... aku sayang ko hanya sbb aku study kat sini jer...kalo xdah lama aku pindah UK okay!

try takmo ikot perasaan! aku nak mula jadikan rumah macam ala2 chef2 afc tue! brg dah ada...cuma a few aku lupa beli! minat sgt nak buat masak2 n baked2 ni...hahaha...

k, dah ngarut banyak...jom tido!
esok : kuliah anemia, arthropod borne viral diseases, bedside, forensic...walawey!

Friday, May 6, 2011

pergorbanan dan kebahagiaan!

salam:

hari-hari pon dok dengar orang cakap. ada yang cakap manis2 je. ada yg cakap pedas2 je. tapi yang paling xbest cakap manis depan, belakang dok buat taik...busukk gilerr.

hari2 dengar orang cakap: "wan biler nak kurus" "wan ko ni bising la" "wan leh x jgn gni", hahaha, aku mampu gelak je... yang aku taw aku xmo stress2.. sbb lagi 3 tahun, banyak ag stress yang aku nak pk. so now kita enjoy!! ko nak cakap ape...cakap la syg.. mulut ko pon bukan besar sgt... dah penat nnt...diam la nnt...hehe..

tapi tak dinafikan, walaupon ada yg kdg2 buat aku marah n sedey.. tp ramai gak yang aku sayang! windu tak xjumpa korg. kat kolej ada, kat u lama ada, dan seumpamanya... blogger? hahaha tak adooo!

sejak kat ipoh ni... baru aku rasakan perlunya pergorbanan dalam mencari kebahagiaan. kalo dalam study, kalo xstudy awal...alamatnya bungkus la.. xstudy ngan kawan yg betul, alamatnya....balik kg!

tu baru satu contoh...banyak ag contoh yang lain. disebabkan aku suka study kat coffee beans (CBTL) ada gak orang yang kata "ni tempat orang kaya2 je study" haha.. skali ag salah yer.
kalo kna gaya simpan duit, dan waktu yang kita luangkan kat tempat tu serta keadaan yang kondusif berbaloi sangat! lagipon semua beverage kat situ ngan foods semuanya halal...haha..

jadinya, fikiran kita kena terbuka.. hidup hanya sekali jangan sia-siakan peluang yang ada...ok!
(kali ni g starbucks)

p/s: suka dengar sinar pagi kat sinar.fm!
p/s: tak suka orang kata kursus perubatan IPTS ni tak setaraf!
(tgok dulu, jgn sembrono je tuduh)

(dalam clinical skills lab)


pinjam kreta untuk bergambar! hahaha

Thursday, May 5, 2011

penilaian kursus

salam: Alhamdulillah, dah sebulan melangkah kaki ke 'clinical year' ni.

tamat la sudah modul introduction. Seronok ada, kompius ada tp yang penting batch aku memang GIGIH. salute la korg..study xhenggat...relax la...jauh ag ni... Paling aku suka bila p wad. Jumpa patient.. Kena revise dulu, sbb tu tanggungjawab!!

nak ambik darah aku xberani ag...guna patung aku terer la..hahaha...insyaAllah aku akan terus study! sbb dah janji kann...

so pas ni akan belajar balik semula dalam kelas. 8-10 kelas kuliah, 10.30-12.30 bedside then petang forensik. Umumnya gitu la, tp selasa ngan kamis extra skit la...sbb ada pengajian umum.. haha..

arini nak kata gembira sgt tak jugak, sedey xjugak... maybe windu je kot...pada ape? itu rahsiaa! haha... cuma aku a lil bit stress laaa.. aku wisau pasal study ni...banyak sgt nak cover...hurmmm!

pada kakitangan admin kolej, plizz la..jgn bazirkan kertas... mulakan sistem on9 nak buat ape pon. kalo ukm dulu, pilih subjek on9, gugur kursus 0n9, even tgok result pon on9. nak buat feedback kena la betol2...setakat bg kertas...hurmm...kalu aku pon aku koyak..

xpon kita wat feedback kat sini jela:

1. Dr T.W ( aku rasa dier best)
  • dier ni surgeon. ilmu dier luas..ajar comm skill.
  • Asal dr myammar tp dah lama mendidik dr kat malaysia ni.
  • paling best dier bg smgat..setiap kata2 dier aku ske! ada value..
  • sayang lebih kat dr T.W sbb kata saya leh jd MP nnt (ramai kata dr banyak ckap, tp saya ske!!)
2. Dato Dr. S
  • Dr ni surgeon gak..
  • agak lawak n pendekatan ajar menarik
  • agak ganas, tp aku rasa dier ni xlebey anggap kita cam anak dier!
  • paling xlupa quote 'i can see a lump"
3. Dr H
  • pon bukan dr malaysia
  • tp kepakaran dier wat aku terpegun!
  • kalo slh jawab dier tenung cam nak tumbuk, tp kejap je...akhirnya lawak smula.
  • ske bunyi buzer dr... ekkk!
4. Dr W
  • banyak kali dpat ngan dr ni. sayang lebih sbb dr cool!
  • promise saya akan study awal. tq sbb xmarah lebey
  • quiz sblh pt boleh saya nak terkencing...haha
5. Dr. R
  • Awak hebat. tp agak xseswai kalo ajar dak xmatang.
  • dr beri saya inspirasi.
  • xtaw plak saya dr xtaw juling tu ape...hahaha
6. Dr. ChSF
  • srunuk kelas ngan awak, agak kebapaan..
  • tp xelok get in a basket then u lift it ur self...haha
7. Dr S (ort) : awak bru, tp best
8. Dr Mr : awak nampak baik, tp saya yakin awak baik.. (xmo percaya ckap org)
9. Dr Th: saya ske awak...inspirasi...gelak delay awak paling srunuk!
10. Dr V: tQ dr...smgt saya tgok semgt dr!
11. Dr SZ: srunuk kat KK gunung rapat ngan awak!

secara umumnya dr-dr saya semua the best... xsabar nak gali ilmu ag ngan dr!

k la, dah nantok! selamat malam semua!!!!