Monday, September 12, 2011

sesi bedside satu eksperimen...waklu!

salam...

mood membaca tengah malam dan awal pagi buta...
nak reduce kan ereksi otak...buat la blog rotation...ehem2..
bace sini, robek sane...poke situ...ping sana....end up kat satu blog wartawan lah sgt! pitam..

serius la...mamat lu screw up mlm aku...
EMOSI la lu... hebat sgt la kata-kata mu...

dalam keadaan depress, memang manusia akan berkata ape sahaja...lebey2 if libatkan family sendiri. dalam entri ko memang ada yang bagus untuk diperbaiki bagi sistem hospital ni...tp dari segi lain plak...ko ni EGO, EMOSI!... ni la dia wartawan yg tulis jer lebey...

satu point yang aku amat tak tahan

katanya lah "Kenapa pihak hospital membawa pelajar perubatan ke katil pesakit TANPA keizinan waris malah turut menghalau suami untuk membenarkan siri belajar dilakukan? Adakah tujuan pesakit dimasukkan ke wad itu hanya untuk tujuan eksperimen?"....

aku medical students...rasa mual dah ngan statment cikai macam ni.. ok lah meh aku terangkan ape tugas kami sebagai pelajar perubatan...

kami tidak pernah melakukan apa-apa eksperimen terhadap pesakit. apa yang kami lakukan hanya bertanyakan soalan, berbincang dan melakukan sedikit pemeriksaan. Kami tidak pernah memulakan apa-apa sesi 'history taking' tanpa kebenaran pesakit.. dan sebarang ketidakselesaan yang terjadi sepanjang sesi 'bed side' akan meyebabkan sesi itu dihentikan serta merta.

yang menghairan kan, ramai dikalangan rakyat malaysia selalu menuduh pelajar perubatan ni penyemak dalam wad dan sebagainya.. itu lah perlunya mematuhi waktu melawat... sebagai orang luar dalam ilmu perubatan...banyak yang anda tak tahu...kadang2 prosedur percussion pon anda dah lihat sebagai sesuatu yang menyakitkan...sedangkan TIDAK...

percayala pada kami...kami tidak pernah nak menyusahkan sesiapa...kami mahukan ilmu, agar kami mampu membantu dimasa hadapan.. dan jangan lah emosi dalam berkata-kata...

p/s: kurang semangat dengan pemikiran negatif macam ni... since aku dan kawan clerk case febrile fits, now ngah membaca tentang meningitis yang boleh menyebabkan fits tersebut...down! ingat ko sorang je yang bagus bro...




0 comments: