Friday, October 14, 2011

SAD PERSONS

fuh2...awal pagi tak taw nak wat ape...naseb ad fb, youtube ngan blog neh...
masa xda prob xingat lgsg nak bukak blog...hahaha...

Alhamdulillah...another 2 1/2 years ag mau complete...exam dah lulus tp agak merosot la...
masuk phase baru, jiwa sikit la baru tp gayanya memang la sgt berlainan.

if ditanya most of my batch...lunch kami adalah pada pukul 5.. setakat ni masih ok.. n now i'm in the psychiatric posting...

banyak yang nak cover, naseb la menarik...cuma takot sikit nak jumpak pt...stigma oh stigma...

anyway...nak share something la for korang sume...

kadang-kadang kita dengar ada orang bunuh diri..kan..
pesakit psy ni antara yg mempunyai tendency yg sangat tinggi untuk melakukannya..

antaranya diorg ni dalam kemurungan yang teruk, hilang support, dan kalau ditanya mengapa nak lakukannya? diorg mungkin akan beritahu yang mereka dengar suara memberi arahan... rasa tak berminat dah nak hidup dan bermacam-macam lagi..

satu kewajiban bagi setiap dr yang berhadapan dengan pt yang mempunyai risiko suicidal ni membuat suicidal reassessment.

SAD PERSONS
S= Sex (M>F)
Age= >60
D= Depress

P= Prev attempt
E= ethanol or substances abuse
R= Rational thinking loss
S= Suicide in family
O= organized and plan
N= no support
S= Sickness (chronic)


ok...haha
tq